MENIU

"Vestele galbene". Macron a decretat stare de urgenţă economică şi socială în Franţa

Anunţ surprinzător făcut, luni seară, de către preşedintele francez Emmanuel Macron, în discursul său despre valul uriaş de proteste sociale ale "vestelor galbene" care zguduie ţara. Liderul francez a declarat că "decretează stare de urgenţă economică şi socială." 

Preşedintele Franţei a făcut şi o serie de promisiuni şi apeluri cel puţin surprinzătoare.

"Vrem o ţară în care oamenii să poată trăi cu demnitate din muncă. Cer Guvernului şi Parlamentului să facă ce este necesar. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună începând din anul 2019. Orele suplimentare vor fi plătite şi nu vor mai fi impozitate. Le voi cere tuturor angajatorilor care pot să ofere prime de sfârşit de an să facă acest lucru, fără a fi impozitate", a anunţat Macron. 

De asemenea, Maron a afirmat că pensiile mai mici de 2.000 de euro vor fi scutite de creşterea contribuţiei de asigurări sociale.

Promisiunile au venit după ce liderul de la Palatul Elysee şi-a recunoscut o parte din vină în escaladarea stării de tensiune socială, fără a uita să condamne comportamentul "iresponsabil" al protestatarilor violenţi.

"În primul rând, nu uit că există o stare de furie, de indignare. Această indignare probabil este împărtăşită de mulţi francezi. Dar această stare nu trebuie să se reducă la comportamente iresponsabile, pe care eu le denunţ. (...) Ştiu că i-am ofensat pe unii dintre voi prin declaraţiile mele. Dacă m-am luptat să reformez sistemul politic actual, am făcut acest lucru pentru că eu cred în ţara noastră şi o iubesc", a mai spus acesta.

Discursul despre starea naţiunii a fost prima ieşire publică a lui Macron după cele patru săptămâni marcate de proteste ale "vestelor galbene", care au creat o stare de haos şi dezbinare socială nemaiîntâlnită în Franţa de la manifestaţiile masive din 1968. 

Protestele, chiar dacă au mai scăzut în intensitate weekendul trecut, au provocat pagube uriaşe economiei franceze în general şi, în special, în Paris. 

Mai multe articole despre:
vestele galbene