MENIU

Lupte grele au izbucnit la est de Tripoli, duminică

La est de Tripoli au izbucnit duminică lupte grele între facţiunile rivale, relatează martori citaţi de Reuters. "Îmi tremură pământul sub picioare. Zgomotul ciocnirilor este atât de puternic, încât cred că grupurile care se luptă folosesc artileria grea", a afirmat un localnic, care a cerut să nu îi fie dezvăluită identitatea, notează Agerpres.

În apropiere de oraşul Garabulli, pe ţărmul Mediteranei, la circa 50 de kilometri de capitală, o grupare înarmată care se opune guvernului de uniune naţională (GNA) susţinut de ONU s-a confruntat cu forţe aliate cu GNA. Acestea au închis drumul de coastă la Tajoura, o suburbie din estul capitalei, unde au ridicat obstacole din nisip.

Autorităţile locale au recomandat populaţiei să evacueze zona.

Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite în Libia a cerut ambelor părţi să evite escaladarea conflictului.

Miliţiile din Libia au devenit tot mai influente după răsturnarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, în 2011. Forţele anti-GNA, care sunt de partea unui guvern autoproclamat, încearcă să se apropie de Tripoli, de unde au fost alungate la sfârşitul lunii mai. Principalul lor centru de sprijin este oraşul Misrata din vestul ţării, la circa 200 de kilometri la est de capitală.

GNA, instalat la Tripoli de anul trecut, a cooptat mai multe grupuri armate, dar nu a reuşit să le integreze, iar securitatea capitalei este în continuare fragilă

Mai multe articole despre:
Tripoli