MENIU

Lovitură dură pentru Erdogan, unul dintre cei mai vechi colaboratori l-a abandonat

Lovitură dură pentru preşedintele turc Recep Tayyip Erdoga. Fostul vicepremier şi eminenţă cenuşie a economiei turce, Ali babacab, a demisionat, luni, din partidul lui Erdogan, alimentând speculaţiile privind o posibilă ruptură a coaliţiei care a condus Turcia în ultimmii 17 ani, potrivit Financial Times.

Babacan, membru fondator al Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), lși-a anunțat luni demisia din partidul președintelui Recep Erdogan din cauza "divergențelor profunde" și din necesitatea unei "noi viziuni", potrivit AFP.

"În acești ultimi ani, divergențe profunde s-au născut între măsurile luate în numeroase domenii și valorile, ideile și principiile în care credeam", a transmis Babacan, într-un comunicat.

"În condițiile actuale, Turcia are nevoie de o nouă viziune pentru viitorul său. Țara noastră are nevoie de analize juste în toate domeniile, de planuri și programe regândite", a adăugat el.

Demisia lui Babacan, artizanul creşterii economice a Turcie din anii '2000 şi de la începutul acestui deceniu, a venit la scurt timp după demiterea bruscă a guvernatorului băncii centrale a Turciei, prin decret prezidențial, pe motiv că nu a putut contracara devalorizarea lirei turceşti.

Potrivit presei turce de opoziţie, Babacan ar urma să-şi lanseze în toamnă propriul partid, în condiţiile în care un alt fost premier, Ahmet Davutoglu, ar avea în plan un proiect similar. 

Retragerea celor două nume grele ale AKP îi îngreunează mult poziţia lui Erdogan, pe care tot mai multe voci din partid îl acuză că a devenit extrem de autoritar şi că exercită conducerea partidului şi a ţării printr-un grup restrâns de apropiaţi. 

Mai multe articole despre:
Turcia ERdogan Babacan