MENIU

Liderul UKIP, Nigel Farage, riscă închisoarea pentru nedeclararea unor donaţii

Nigel Farage, lider UKIP

Liderul formaţiunii eurofobe Ukip Nigel Farage riscă o amendă sau închisoarea pentru nedeclarea unor donaţii în valoare de 205.000 lire sterline (peste 256.300 de euro) în ultimii zece ani, inclusiv utilizarea gratuită a unui birou, relatează The Independent în ediţia electronică.

"Măsuri suplimentare" sunt avute în vedere împotriva acestuia, în urma dezvăluirii acestor donaţii de la un susţinător al partidului, John Longhurst, datând din 2001.

Biroul instalat într-un fost hambar, la Littlehampton, a fost verificat anterior anul acesta şi s-a descoperit că a fost cheltuită suma de 17.000 lire sterline (peste 21.200 de euro), în afară de chirie, cheltuieli cu personalul şi facturi pentru echipament şi comunicaţii.

Farage a negat că abuzează su profită de sumele primite ca eurodeputat şi afirmă că o "parte corectă" a fost utilizată pentru plata curentului electric.

Informaţii despre transformarea hambarului de cereale de la West Sussex au ajuns la Comisia Electorală, care a efectuat investigaţii. Potrivit legislaţiei în domeniu (Political Parties, Elections and Referendums Act 2000), Farage era obligat să raporteze donaţiile Comisiei în 30 de zile de la efectuarea acestora. El a declarat donaţiile de la Longhurst la Parlamentul European (PE), dar nu şi organismului din Marea Britanie, până la 16 mai.

"După ce am aflat despre eventuale donaţii neraportate, am purtat o corespondenţă cu domnul Farage", a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei, precizând că acest lucru a condus la raportarea donaţiilor. "Nu am luat încă o decizie cu privire la măsuri suplimentare împotriva domnului Farage, pentru raportarea donaţiei târziu", a adăugat ea, precizând că organismul independent continuă să analizeze informaţiile furnizate de acesta.

Farage riscă, pentru declararea donaţiilor cu întârziere, o pedeapsă care poate merge de la o amendă în valoare de 20.000 de lire sterline (peste 25.000 de euro) şi până la un an de închisoare.

"În fiecare an, începând din 2001, Farage a declarat la Parlamentul European un birou pentru care nu plăteşte chirie, de la J Longhurst Ltd", a declarat un purtător de cuvânt Ukip, precizând că sediul a fost utilizat de Farage în calitate de eurodeputat, motiv pentru care a considerat că PE este locul unde trebuie să o declare, aşa cum a fost consiliat.

Mai multe articole despre:
Marea Britanie donaţii Nigel Farage UKIP