MENIU

Liderul social-democraţilor germani recunoaşte responsabilitatea UE în criza din Ucraina

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, liderul social-democraţilor, a evidenţiat reponsabilitatea UE în criza ucraineană şi a apreciat că a fost o greşeală din partea Bruxellesului să oblige Kievul să aleagă între Europa şi Rusia, relatează AFP.

"Uniunea Europeană a făcut fără îndoială o greşeală (...) Nu a fost foarte înţelept să se creeze impresia că Ucraina trebuie să aleagă între Rusia şi Uniunea Europeană", care i-a propus un Acord de Asociere, a declarat ministrul, într-un interviu publicat de cotidianul Rheinische Post.

"Acest lucru nu a justificat şi nu justifică însă faptul că ţara a fost aruncată în haos", a adăugat ministrul Sigmar Gabriel, într-o aluzie la Moscova.

El a precizat că "în Rusia se află cheia pentru soluţionarea conflictului, mai exact în mâinile preşedintelui rus Vladimir Putin". "El trebuie să-şi folosească influenţa asupra separatiştilor proruşi şi să se asigure că nu vor mai apărea noi focare naţionaliste. Putin trebuie să-şi asume responsabilitatea", a mai afirmat oficialul german, care deţine şi funcţia de vicecancelar în Guvernul de la Berlin.

Critica ministrului Sigmar Gabriel la adresa Bruxellesului reia, într-o formă considerabil atenuată, poziţia exprimată de fostul canecalr social-democrat Gerhard Schröder, care a afirmat duminică, într-un interviu pentru cotidianul Welt am Sonntag, că UE este principalul responsabil pentru criza ucraineană.

"Greşeala fundamentală provine din politica UE în favoarea Acordului de Asociere" pe care Bruxellesul dorea să-l semneze cu autorităţile de la Kiev, ignorând "faptul că Ucraina este o ţară profund divizată", a apreciat Schröder, prieten vechi al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Greşeala a fost că Bruxellesul a transmis Kievului că "fie semnează Acordul de Asociere cu UE, fie intră în Uniunea Vamală cu Rusia", a subliniat fostul cancelar german.