MENIU

Liderii UE au reluat negocierile pentru funcțiile cheie: ”Un compromis e posibil azi”

Liderii UE au purtat negocieri maraton

Liderii Uniunii Europene au reluat marți negocierile maraton pe tema funcțiilor cheie, suspendate de mai multe ori în lipsa unui acord.  

Liderii UE au suspendat luni summitul extraordinar început duminică după ce au eşuat, în urma a peste 20 de ore de discuţii, să ajungă la un compromis privind numirea noilor şefi ai instituţiilor europene, în principal din cauza diviziunilor privind persoana care ar urma să preia preşedinţia Comisiei Europene, notează Agerpres. Summitul UE a fost reluat marţi, la ora locală 11:00 (09:00 GMT), a anunţat luni pe Twitter preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

UPDATE: Potrivit europarlamentarului Rareș Bogdan, pachetul de funcții care este acum pe masa Consiliului este următorul:

- Presedinte al Comisiei Europene: Ursula von der Leyen, PPE, ministru al Apararii al Germaniei in prezent

- Presedintele Consiliului, Charles Michel, prim-ministru al Belgiei (Renew)

- Înalt Reprezentant și prim vicepresedinte al Comisiei: Maros Sefcovic (Slovacia) și Josep Borrell (Spania), amândoi socialiști

- Presedinte al Parlamentului: jumătate de legislatură socialiștii și jumătate PPE (Manfred Weber)

- Banca Centrală Europeana va fi decisă oficial la toamnă, dar în principiu merge la un francez (posibil Christine Lagarde)

Un compromis este posibil

Premierul slovac Peter Pellegrini a declarat luni că a văzut lumina de la capătul tunelului în discuţiile maraton de la summitul UE pentru alegerea noilor şefi ai instituţiilor europene şi că este probabil să se ajungă marţi la un compromis, relatează Reuters.

"Se pare că toate părţile au înţeles că lucrul de care este nevoie este să se vină cu un nou set de posibile nominalizări, un nou set de combinaţii", a declarat Pellegrini presei la bordul avionului cu care revenea în Slovacia de la summitul extraordinar al UE.

"Cred că, având în vedere cum am plecat astăzi şi ce opinii au părţile, se pare că vom putea să reuşim mâine şi să propunem variante pentru ocuparea posturilor-cheie ale Uniunii Europene", a spus el.

Surse diplomatice citate de Reuters spuneau luni că liderii europeni ar putea ajunge la un compromis privind numirea socialistului Frans Timmermans în funcția de președinte al Comisiei Europene.

Pentru președinția Consiliului European a fost vehiculată numirea Kristalinei Georgieva, fost comisar european din partea Bulgariei, în prezent directoare executivă la Banca Mondială.

Ulterior, premierul bulgar Boyko Borissov a spus că Georgieva nu ar mai fi în cărți.

Aceleași surse spuneau că Manfred Weber, care țintea inițial șefia Comisiei Europene, ar urma să ajungă la președinția Parlamentului European.

Premierul Belgiei, Charles Michel, era și el vehiculat pentru un post, posibil pentru cel de șef al diplomației europene.

 

Mai multe articole despre:
UE negocieri Comisia Europeană Consiliul European