MENIU

Lider separatist: Slaviansk va fi DISTRUS dacă Rusia nu intervine

<p>Lider separatist: Slaviansk va fi DISTRUS dacă Rusia nu intervine</p>

Igor Strelkov, "ministrul" Apărării din "Republica populară Doneţk", a apreciat, vineri, că oraşul Slaviansk, bastion al insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, va fi "distrus" în două săptămâni, dacă Rusia nu intervine militar sau pentru încheierea unui armistiţiu.

Serviciile de securitate ucrainene au reocupat vineri orăşelul Mikolaivka, o suburbie a oraşului Slaviansk, capturând aproximativ 50 de insurgenţi, anunţă ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, citat de AFP, scrie Mediafax.ro. 

"Orăşelul Mikolaivka este în totalitate sub controlul nostru! Am capturat circa 50 de combatanţi care au depus armele", a transmis Avakov.

Potrivit unui general al Gărzii Naţionale, numeroşi civili au fost răniţi în confruntările armate de la periferia oraşului Slaviansk, unul dintre bastioanele insurgenţilor proruşi.

"Sperăm să restabilim normalitatea şi la Slaviansk", a spus Avakov.

Dacă Rusia nu obţine un armistiţiu din partea forţelor ucrainene, "sau nu intervine cu trupe în favoarea noastră, pentru poporul rus care trăieşte aici, vom fi distruşi", a afirmat el, într-un interviu televizat pentru site-ul rus de ştiri LifeNews.

"Aceasta se va întâmpla într-o săptămână, maxim două. Oraşul Slaviansk va fi distrus în primul rând, cu toată populaţia", a adăugat liderul separatist, care, potrivit serviciilor ucrainene de securitate, ar fi colonel în cadrul serviciilor militare ruse de informaţii.

Mai mult, Strelkov a denunţat chiar lipsa de acţiune a Rusiei în conflictul în care se confruntă din aprilie forţele ucrainene cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei.

"Rusia nu vrea să-i ajute pentru reunirea cu poporul lor, cu marea familie rusă", a afirmat Igor Strelkov, făcând referire la separatiştii proruşi.

"Ne este foarte greu să recunoaştem că de trei luni de când ne aflăm la Slaviansk, de când am venit pentru a ajuta populaţia locală să-şi apere drepturile (...) nu am primit aproape niciun fel de ajutor", a afirmat liderul separatist.

Oraşul Slaviansk, care avea aproape 110.000 de locuitori înainte de începutul revoltei separatiştilor, este în prezent scena unor lupte sângeroase care au loc aproape zilnic.

Partea centrală a oraşului este lipsită de apă şi electricitate, după ce bombardamentele au distrus liniile de electricitate şi staţiile de aprovizionare cu apă.

"Avem soldaţi care sunt ucişi în fiecare zi, spitalele sunt pline cu răniţi", a recunoscut Igor Strelkov.

"Vom continua să luptăm, dar avem nevoie de ajutor", a adăugat liderul separatist.

O încetare a focului, proclamată unilateral de Kiev, nu a fost prelungită luni, în condiţiile în care planul propus de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko nu a fost aplicat, iar confruntările armate au continuat în estul Ucrainei.

Mai multe articole despre:
Ucraina lider separatist igor strelkov