MENIU

Libienii „conectați” dezmint uciderea numărului 2 în ierarhia al-Qaida de către americani

Ansar Asharia - grupare libiană conectată la al-Qaida - a dezmințit, marți, moartea liderului jihadist algerian Mokhtar Belmokhtar, duminică, în Libia, într-un atac efectuat de americani cu un avion fără pilot (dronă).

Guvernul legitim al Libiei (refugiat în estul țării) a susținut la scurt timp după raid că Belmokhtar a fost ucis în timp ce se afla la o întâlnire cu lideri ai altor grupări armate libiene, dar Departamentul de Stat american s-a arătat prudent și nu a confirmat deocamdată informația, relatează AFP, citat de Agerpres.

Atacul aviației americane, executat duminică dimineața, a avut drept țintă o clădire din localitatea Ajdabiya, situată în estul Libiei, unde s-a presupus că se afla acest lider jihadist. El este responsabil pentru răpirea de-a lungul anilor a zeci de occidentali în regiunea Sahelului, presa afirmând că mulți dintre aceștia au fost eliberați în urma unor răscumpărări plătite de statele de origine ale celor răpiți.

Gruparea Ansar Asharia a anunțat, marți, că 'șapte martiri au fost uciși' în urma respectivului raid, susținând însă că Belmokhtar nu se află printre ei. Și pe rețelele de socializare jihadiștii vorbesc tot despre șapte morți în urma atacului american, iar o altă grupare islamistă locală a publicat poze cu trupurile neînsuflețite ale acestora, alături de numele lor, fără să facă vreo referire la liderul jihadist.

Belmokhtar este printre cei mai căutați teroriști, iar Statele Unite au pus pe capul lui o recompensă de cinci milioane de dolari. Născut în anul 1972, el a luptat în Afganistan în anul 1991, unde și-a pierdut un ochi, astfel că i s-a dat porecla 'Chiorul'. În trecut s-a relatat de mai multe ori că ar fi fost ucis, dar de fiecare dată informația a fost în final dezmințită.

Fost lider al grupării Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI), și-a creat la sfârșitul anului 2012 propria grupare teroristă, iar în luna ianuarie 2013 a revendicat luarea de ostatici de la complexul petrolier In Amenas, în Algeria, în urma intervenției armatei algeriene 37 de străini fiind atunci uciși, printre care și doi români. Tot în 2013, gruparea sa a fuzionat cu o alta, intitulată 'Mișcarea pentru unicitate și jihad în Africa de Vest (Mujao)', formând actuala grupare jihadistă 'Al-Mourabitoune'

Anul trecut în luna mai, Belmokhtar și-a reafirmat loialitatea față de al-Qaida, în timp ce rivalul său din cadrul 'Al-Mourabitoune' a jurat fidelitate grupării jihadiste Statul Islamic. Acest rival al lui Belmokhtar, ce s-a prezentat sub numele de 'Adnan Abou Walid Sahraoui, emirul Al-Mourabitoune', a revendicat, într-un mesaj audio, răpirea românului dispărut în luna aprilie în Burkina Faso.