MENIU

Leonardo DiCaprio a cerut, la ONU, o schimbare de paradigmă pentru stoparea încălzirii globală

Leonardo DiCaprio

"Lumea întreagă ne privește (...) a sosit timpul pentru o acțiune îndrăzneață și fără precedent" pentru promovarea energiei curate, a susținut vineri actorul și militantul pentru mediu Leonardo DiCaprio în fața liderilor mondiali reuniți la sediul ONU din New York pentru a semna Acordul privind schimbările climatice negociat la Paris în decembrie 2015, informează AFP.

"Planeta noastră nu va putea fi salvată dacă nu abandonăm combustibilii fosili", a adăugat el, în aplauzele asistenței, scrie Agerpres.

Leonardo DiCaprio este ambasador ONU al bunăvoinței, însărcinat special pe probleme de mediu. În fața reprezentanților a 171 de țări membre ale ONU care vor semna vineri acordul, el s-a lansat într-o pledoarie vibrantă în favoarea unei "schimbări radicale" bazate pe renunțarea completă la folosirea combustibililor fosili.

El a afirmat că nu mai e nevoie de discursuri frumoase, scuze și ''manipulări ale științei și politicii de către companii și afaceri bazate pe combustibili fosili", precum petrolul și cărbunii. "Am încheiat un acord la Paris'', a mai susținut el, subliniind însă că, deși ''ne oferă speranță, nu este suficient".

În opinia lui, așa cum președintele american Abraham Lincoln a avut viziunea abolirii sclaviei, liderii mondiali actuali trebuie ''să atace cu fermitate cea mai importantă problemă a timpurilor noastre: schimbarea climatică".

Actorul s-a declarat "îngrozit" de efectele încălzirii globale, pe care le-a putut constata el însuși în Arctica, India, California sau în Canada. "Schimbările climatice sunt mai rapide decât cele mai pesimiste estimări formulate de experți în urmă cu câteva decenii", a subliniat el.

În funcție de felul în care se va aborda această problemă, "veți fi lăudați sau huliți de generațiile viitoare", le-a mai spus el reprezentanților țărilor membre ale ONU.

Acordul privind schimbările climatice negociat la Paris în decembrie 2015 are ca obiectiv principal limitarea la cel mult 2 grade Celsius a creșterii temperaturii medii a atmosferei față de perioada preindustrială. Documentul are 29 de articole și este considerat "un moment istoric de cotitură" în lupta împotriva schimbărilor climatice și împotriva încălzirii globale.

Mai multe articole despre:
ONU încălzire globală dicaprio