MENIU

Laburiştii, campanie separată pentru rămânerea Marii Britanii în UE

Laburişti britanici vor face campanie separată în favoarea rămânerii țării în Uniunea Europeană, în perspectiva referendumului pe această temă. Partidul de opoziţie din Regatul Unit exclude orice platformă comună cu prim-ministrul conservator David Cameron.

„Toată lumea este de acord că va exista o campanie laburistă distinctă pentru DA. Nu știm deocamdată cum va fi campania. Această decizie va fi luată mai târziu, nu acum. Dar nu voi sta pe o platformă comună cu David Cameron”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al laburiștilor, Hilary Benn, pentru Daily Mirror.

Poziția laburiştilor reflectă dorința partidului de a învăța din lecțiile referendumului din 2014 asupra independenței Scoției, când și-a unit forțele cu conservatorii și liberal-democrații într-o campanie împotriva separării acestei provincii de Marea Britanie.

Decizia de atunci a laburiștilor i-a îndepărtat pe unii dintre votanții lor tradiționali din Scoția și este una dintre explicațiile ascensiunii Partidului Național Scoțian la alegerile legislative din luna mai, când acesta a obținut 40% din mandatele deținute anterior de Partidul Laburist, ceea ce a contribuit înfrângerea lui severă.

Premierul Cameron s-a declarat pentru menținerea Marii Britanii în interiorul unei Uniuni reformate, însă nu a exclus posibilitatea de susține ieșirea din blocul comunitar dacă renegocierea cu Uniunea Europeană nu va aduce rezultatele dorite.