MENIU

Kremlinul AMENINȚĂ: ROSNEFT să nu mai achite datoriile la bănci din UE și SUA

Rosneft, gigantul petrolier de stat din Rusia, a înaintat Kremlinului un proiect de măsuri de contraatac pentru sancţiunile impuse de SUA şi UE. Mai exact, compania vrea să nu-şi mai achite datoriile către băncile din aceste blocuri şi cere statului să naţionalizeze acivele deţinute în Rusia de companiile energetice americane şi din UE, scrie Adevarul. 

Planul este analizat de Kremlin, a confirmat un consilier al preşedintelui Vladimir Putin, deşi Rosneft negase informaţia. Compania petrolieră a susţinut că informaţiile publicate în exclusivitate de cotidianul „Kommersant” nu „reflectă realitate”, adăugând că vor acţiona în instanţă ziarul.

Cu toate acestea, Andrei Belousov, consilier al lui Putin, a confirmat faptul că aceste propuneri au fost înaintate de Rosneft. „Bineînţeles, propunerile sunt extrem de radicale şi depăşesc severitatea actualei situaţii”, a adăugat Belousov, citat de agenţia rusă de ştiri Prime. Ruşii au datorii de 712 miliarde de dolari la bănci străine În total, entităţile ruse - companii, bănci şi instituţii de stat - au datorii în valoare de 712 miliarde de dolari (echivalent) către bănci străine. Cea mai mare parte a acestor împrumuturi este denominată în dolari americani. Lunar, aceste entităţi ruse trebuie să refinanţeze, în medie, 10 miliarde de dolari din această datorie.

 Mai mult pe Adevarul