MENIU

Kosovo şi-ar putea proclama independenţa la data de 17 februarie

Kosovo şi-ar putea proclama independenţa duminica viitoare, pe 17 februarie. Independenţa provinciei sârbe a fost principalul subiect dezbătut la cea de-a 44-a Conferinţă anuală pe teme de Securitate desfăşurată la Munchen. Recent reales, preşedintele sârb Boris Tadic a atras din nou atenţia că acceptarea independenţei pentru Kosovo ar putea avea urmări grave pentru securitatea europeană.

Tadic a pledat pentru exploatarea oportunităţilor comune, a dialogului, reafirmându-şi opoziţia fermă faţă de desprinderea Kosovo de Serbia. Soluţia optimă este, în viziunea liderului de la Belgrad, integrarea Serbiei, împreună cu Kosovo, în Uniunea Europeană. Premierul kosovar Haşim Thaci nu a confirmat data de 17 februrarie, dar a declarat că totul este o chestiune doar de câteva zile.

Diplomaţii occidentali cred, însă, că Parlamentul de la Priştina va proclama independenţa provinciei pe 18 februarie, la ora 10 dimineaţa. Evenimentul va coincide cu reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene de la Bruxelles. Rusia, principalul aliat al Serbiei, ar fi pusă astfel în faţa faptului împlinit, pentru că i-ar fi imposibil să convoace o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU la o asemenea oră.
Mai multe articole despre:
Kosovo independenţă ONU