MENIU

Kerry: Iranul nu va putea să ne ducă cu vorba în cazul acordului pentru programul său nuclear

Secretarul de stat american, John Kerry, a afirmat, vineri, că Iranul nu va putea să trișeze și să încerce să ducă cu vorba în legătură cu acordul încheiat între Teheran și marile puteri din Grupul 5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franța și Germania) și menit a-i împiedica pe iranieni să dezvolte arma nucleară, relatează AFP.

Kerry, la fel ca președintele Barack Obama, a început o mare campanie de explicare de la semnarea acordului, marți, pentru a încerca să-i convingă pe sceptici, inclusiv în propria lui tabără politică.

Astfel, unul din aspectele acordului pus în evidență de către detractorii săi, pentru a demonstra că Iranul poate ușor să trișeze, este termenul de 24 de zile de care dispune Teheranul pentru a lăsa să vină inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la un loc pe care ei îl aleg.

În schimb, în opinia lui Kerry, această perioadă este prea scurtă pentru a ascunde ceva semnificativ.

''Urmele de uraniu, urme de orice altă substanță, materiale fisibile sunt ușor de depistat și este foarte, foarte greu de a scăpa de ele'', a explicat Kerry la canalul de televiziune MSNBC.

În acest sens, Kerry a dat ca exemplu instalațiile de la Parchin, unde Teheranul nu a permis inspecții ani de zile pentru a ascunde, potrivit occidentalilor, producerea de componente ale unei arme nucleare. Iranienii au dezmințit întotdeauna că vor să se doteze cu bomba atomică.

''Dacă (iranienilor) le este teamă că vrem să vizităm instalații pentru că am putea găsi acolo lucruri după ani de zile, pot să vă asigur că serviciile de informații sunt perfect de acord cu ideea că 24 de zile nu sunt suficiente pentru ca ei să scape mijloacelor noastre tehnice și de observație'', a explicat Kerry.

Secretarul de stat american a subliniat că 24 de zile este termenul maxim și că Teheranul nu are niciun interes de a face să tergiverseze și să stârnească bănuieli.