MENIU

Israelienii au ales: Netanyahu, la al cincilea mandat, după numărarea a 98% din voturi -Update

Actualul premier al Israelului Benjamin Netanyahu sărbătorește deja victoria celui de-al cincilea mandat, după numărarea a 98% dintre voturi. Neoficial, atât Netanyahu cât și contra-candidatul său erau Benny Gantz sunt la egalitate. Cei doi au obţinut 35 de locuri fiecare în Knesset, însă actualul premier este favorit să preia un al cincilea mandat.

Exit-pollurile au arătat că partidul de centru al fostului militar Benny Gantz a obținut 37 de mandate, în timp ce Likud, condus de premierul Benjamin Netanyahu, a obținut între 33 și 36 de mandate. Cu toate acestea, după numărarea a 95 la sută dintre buletine de vot, pe parcursul nopții, situația s-a schimbat. Ambele formațiuni au câte 35 de mandate fiecare.

Analiștii spun, însă, Netanyahu pare să fie într-o poziție mai bună pentru a forma o coaliție capabilă să susțină un Guvern. Aceasta îi deschide calea politicianului de 69 de ani, vizat de numeroase scandaluri de corupție, pentru a deveni premierul cu cel mai lung mandat din cei 71 de ani de istorie a Israelului. 

Președintele țării urmează să discute cu toate partidele care au intrat în Parlament, după care îl va însărcina pe liderul unuia dintre ele să încerce să construiască, prin alianțe, o majoritate în Legislativ. Dacă va reuși, va forma Guvernul, dacă nu, vor încerca și alți politicieni. 

Mai multe articole despre:
Netanyahu Ganz