MENIU

Prima noapte a războiului direct Israel-Iran zguduie Siria. Ce urmează. Lumea își ține respirația

<p>Israel - Iran, un război posibil</p>
<p>Israel - Iran, un război posibil</p>

Israel Iran. Israelul asigură că nu își dorește un război extins cu Iranul, dar tensiunile au escaladat și ar putea aduce un conflict de durată.

Israel - Iran. Israelul a anunțat joi că a lovit zeci de ținte militare iraniene din Siria, răspunzând astel unui tir de rachete lansat de forțele Teheranului asupra pozițiilor israeliene de pe Înălțimile Golan. Momentul care trimis unde de șoc în Orientul Mijlociu și în lume este important din două motive.

Este pentru prima dată când Israelul acuză în mod direct Iranul că a atacat Înălțimile Golan. Concret, armata israeliană a specificat tirul de rachete a fost coordonat de generalul Qassem Soleimani, notează Haaretz.

În același timp, răspunsul Israelului a fost cel mai amplu atac militar din 1974 și până acum.

Israel - Iran. Din cele 20 de rachete lansate de unitatea de elită iraniană Al-Quds, patru ar fi fost interceptate de sistemul israelian ani-aerian Iron Dome, iar restul ar fi căzut pe teritoriul sirian.

În schimb, raidul israelian a făcut ravagii, cel puțin potrivit oficialilor de la Tel Aviv. 

Donald Trump a ameninţat Iranul cu "consecinţe foarte grave" 

Aproape toate pozițiile iraniene din Siria au fost atacate, inclusiv poziții ale grupării libaneze aliate, Hezbollah.

Agenția siriană Sana a susținut că mai multe rachete israeliene ar fi fost interceptate, dar a admis că un depozit de armament și o instalație radar au fost lovite.

Țintele lovite de Israel în Siria:

Israel - Iran, un război posibil

Noaptea fierbinte din Siria a adus mai aproape perspectiva unui conflict direct de durată între Israel și Iran.

Niciuna dintre cele două tabere nu și-l dorește, dar ambele sunt pregătite pentru a-l purta, potrivit declarațiilor făcute în mod repetat.

Ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a repetat un avertisment de acest gen joi dimineață.

”Dacă plouă în Israel, va turna în Iran”, a spus oficialul, care a adăugat totuși că acesta nu este începutul unui război de durată.

”Sperăm că am închis capitolul și că toată lumea a înțeles mesajul”, a spus Lieberman.

În acest moment, o confruntare directă Israel-Iran pare inevitabilă, în condițiile în care teheranul este determinat să își consolideze pozițiile în Siria.

Israelul a declarat în repetate rânduri că nu va permite un astfel de scenariu și a declanșat o ofensivă diplomatică pentru a-și susține interesele.

Israel - Iran. Miercuri, premierul Benjamin Netanyahu se afla la Moscova, unde îl curta pe președintele Vladimir Putin. Rusia controlează o mare parte a spațiului aerian din Siria, iar Israelul are nevoie de susținerea tacită a Moscovei pentru a lovi pozițiile iraniene. 

Oficialii israelieni au informat de altfel Moscova, înainte de lansarea contraatacului în Siria. 

Scenariul unui posibil război direct este luat în calcul și de americani.

”Pe lista potențialelor conflicte de-alungul lumii, lupta dintre Israel și Iran în Siria este în top în acest moment”, a precizat un înalt oficial SUA pentru NBC News, luna trecută.

Mai multe articole despre:
război Orientul Mijlociu Israel - Iran