MENIU

Iranul anunţă că a reuşit să copieze avionul american fără pilot de tip RQ-170

Iranul a anunţat duminică faptul că a reuşit să copieze avionul american fără pilot de tip RQ-170 pe care l-a capturat în decembrie 2011, potrivit televiziunii de stat, care prezintă imagini pentru a-şi susţine afirmaţiile, relatează AFP.

"Inginerii noştri au reuşit să pătrundă secretele dronei (avion fără pilot) şi să o copieze. Ea va efectua în curând un zbor de testare", afirmă un militar, în imagini de la vizita liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, la expoziţia organizată de forţele aeriano-spaţiale din cadrul Gardienilor Revoluţiei, armata de elită a regimului islamic, cu "realizările" militare în domeniul balistic şi al avioanelor fără pilot.

În imagini difuzate de televiziunea de stat sunt prezentate două avioane fără pilot aproape identice.

"Această dronă are o mare importanţă pentru misiuni destinate culegerii de informaţii", afirmă liderul suprem, în faţa copiei iranmiene a avionului american.

Iranul a capturat în decembrie 2011 un avion fără pilot de tip RQ-170 Sentinel, care a pătruns în spaţiul său aerian în cursul unei misiuni de spionaj vizând instalaţiile nucleare, potrivit presei americane.

Teheranul a afirmat că a reuşit să preia controlul asupra acestui aparat ultrasofisticat şi să-l facă să aterizeze în deşert, de unde a fost recuperat aproape intact, în timp ce Washingtonul a afirmat că l-a pierdut în urma unei pene.

Oficiali militari americani au minimalizat incidentul, afirmând că Iranul nu ar deţine expertiza necesară pentru a descifra secretele avionului.

Preşedintele american Barack Obama a cerut Iranului să restituie avionul fără pilot.

Iranul a dezvoltat un important program de construire de avioane fără pilot, în ultimii ani. Unele pot zbura câteva sute de kilometri şi sunt echipate cu rachete de atac.

Televiziunea iraniană a prezentat, de asemenea, imagini îmregistrate, potrivit comentatorului, de către un avion iranian fără pilot deasupra unui portavion american, la Golf. Imaginile sunt destul de clare, iar în ele poate fi observat personal american trebăluind în jurul unor avioane şi elicoptere aflate pe puntea unei nave americane.

Mai multe articole despre:
Iran avion copiat