MENIU

Potop în Japonia: peste 100 de morţi, într-unul dintre cele mai mari dezastre meteorologice

Potop în Japonia: peste 100 de morţi, într-unul dintre cele mai mari dezastre meteorologice

Aproape jumătate din Japonia este acoperită de ape. Cel puţin 114 oameni au murit, în inundaţiile catastrofale din arhipelagul nipon, iar alţi peste 60 sunt încă daţi dispăruţi. Echipele de salvare caută printre dărâmături, într-o cursă contra cronometru, pentru a găsi supravieţuitori.

Bilanţul deceselor din Japonia creşte aproape de la o oră la alta. Torentele de apă cu noroi şi alunecările de teren au înghiţit sate întregi. Aproape două milioane de oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, iar alte trei milioane sunt în alertă.

Cele mai multe decese au avut loc în prefectura Hiroshima, unde a plouat fără încetare patru zile la rând. La Motoyama, la 600 de kilometri distanţă de Tokyo, au căzut 583 de litri de apă pe metru pătrat, în 24 de ore.

"Transmit cele mai profunde condoleanţe pentru victime şi sunt alături de toţi oamenii afectaţi", spune premierul Japoniei, Shinzo Abe.

Premierul şi-a amânat o vizită în Europa, din cauza crizei cu care se confruntă ţara. Aproximativ 50.000 de poliţişti, pompieri şi militari au fost mobilizaţi pentru a ajuta sinistrații.

Deşi ploaia s-a terminat, coşmarul este departe de sfârşit. Temperatura a urcat la peste 30 de grade Celsius, în condiţiile în care peste 11.000 de locuinţe nu au curent electric, iar sute de mii de oameni nu au apă.

Mai multe articole despre:
inundaţii inundatii japonia