MENIU

Întâlnire Netanyahu-Putin, la Soci. Ce îi cere premierul israelian liderului rus

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a mers la Soci, la o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin, însoțit de de şeful Mossad-ului, de şeful Consiliului Securităţii Naţionale și de inistrul Mediului.

”Ce i-a cerut astăzi premierul Israelului preşedintelui Rusiei? Acelaşi lucru ca preşedintelui Americii: să oprească Iranul să se instaleze în regiune după retragerea ISIS. Având controlul asupra Libanului (prin Hizballah), “Iranul se află într-un stadiu avansat în ce priveşte controlul şi influenţa asupra Irakului şi Yemenului”, l-a informat Netanyahu pe Putin, fără să-i dezvăluie vreo noutate. “Iranul face eforturi uriaşe pentru a-şi consolida prezenţa în Siria (...) Nu putem uita faptul că zilnic Iranul ameninţă să distrugă Israelul! (...) Iranul ameninţă Orientul Mijlociu şi întreaga lume”.

Israelul observă ceea ce începe să vadă toată lumea: regimul şiit de la Tehran îşi construieşte un coridor de putere de la Bagdad la Beirut”, scrie Leila Munteanu, pe gandul.info.

Cei doi s-au întâlnit, din septembrie 2015, de când Rusia şi-a început interveniţia militară în Siria, de cel puţin şapte ori, şi aproape de fiecare dată la iniţiativa premierului israelian. Dacă pe vremea preşedintelui Obama, dezinteresat de regiune şi în relaţii tensionate cu Ierusalimul, lucrul acesta era aproape firesc, acum, în timpul mandatului lui Trump, speranţele puse în Putin aduc un gust amar celor care s-au lăsat amăgiţi de promisiunile liderului de la Casa Albă, a mai scris jurnalista.

Secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, care a avut anterior întrevederi la Moscova cu patriarhul Kiril și cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, s-a întâlnit, de asemenea, la Soci, cu Vladimir Putin. 

Liderul de la Kremlin a subliniat că valorile umanitare pe care la apără Sfântul Scaun și Biserica Ortodoxă rusă sunt baza relațiilor dintre cele două confesiuni, pe de o parte, și între Rusia ca stat și Vatican, pe de altă parte.

La rândul său, patriarhul Kiril a spus după întrevederea de marți cu cardinalul Pietro Parolin că relațiile Rusiei cu Vaticanul 'au intrat cu adevărat într-o nouă etapă'. Kiril a amintit de întâlnirea pe care a avut-o la Havana (Cuba) cu Papa Francisc pe 12 februarie 2016, când au convenit asupra unor poziții comune privind 'probleme de actualitate foarte importante'.

Patriarhul a vorbit concret și despre posibilitatea ca Biserica Ortodoxă rusă și Biserica Catolică să dezvolte proiecte comune în sprijinul oamenilor care suferă din cauza conflictelor armate din Orientul Mijlociu. La puțin timp după întrevederea sa cu Papa Francisc, cele două biserici au creat un grup comun care a vizitat Siria și Libanul.

 

Mai multe articole despre:
papa Putin Soci Netanyahu