MENIU

ÎNTÂLNIRE ISTORICĂ: Barack Obama, întrevedere cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko

<p>Petro Poroşenko, preşedintele ales al Ucrainei</p>

Preşedintele american Barack Obama s-a întâlnit miercuri, la Varşovia, cu preşedintele ales ucrainean Petro Poroşenko. Obama urmează să-şi exprime, în cursul întâlnirii, susţinerea în faţa Moscovei a lui Poroşenko, care efectuează la Varşovia prima sa vizită în străinătate, după ce a fost ales la 25 mai.

UPDATE: "Statele Unite sunt angajte în mod hotărât alături de poporul ucrainean, nu numai în zilele următoare sau în săptămânile următoare, ci şi în anii care vor veni", a declarat el presei după ce s-a întâlnit cu Poroşenko la Varşovia.

"Am fost cu adevărat impresionat de viziunea sa", a declarat el.

Preşedintele american a anunţat, de asemenea, că Statele Unite îşi vor suplimenta ajutorul militar neletal furnizat Ucrainei, incluzând în special instrumente pentru vederea nocturnă.

Poroşenko i-a mulţumit în engleză lui Obama pentru "susţinerea sa constantă", de o "importanţă crucială".

 

Poroşenko efectuează la Varşovia prima sa vizită în străinătate după ce a fost ales la 25 mai, în timp ce violenţele continuă în Ucraina.

Într-un semn de susţinere puternică faţă de noul regim de la Kiev, un ajutor militar american pentru Ucraina ar putea să fie evocat în cursul întâlnirii între cei doi lideri.

Obama urmează să se alăture miercuri, înainte de prânz, celor aproximativ zece şefi de stat din Europa Centrală şi de Est reuniţi la Varşovia, pentru a asista la marcarea a 25 de ani de la desfăşurarea primelor alegeri democratice în Polonia, o ţară care a făcut parte din fostul bloc sovietic.

Ceremoniile prezintă o rezonanţă specială în contextul crizei dintre Moscova şi Occident, în urma anexării Crimeei.

Preşedintele francez François Hollande urmează să sosească miercuri înainte de prânz la Varşovia, unde se va întâlni cu Poroşenko miercuri după-amiaza.

Planul de securitate în valoare de un miliard de dolari anunţat marţi de către Obama, "o iniţiativă pentru asigurarea Europei", este necesar să fie să fie aprobat de către Congres. El prevede mobilizarea de noi forţe americane - terestre, aeriene şi navale - în Europa de Est.

Preşedintele american a îndemnat marţi Varşovia şi statele membre NATO să-şi crească cheltuielile militare.