MENIU

India și Pakistanul, tot mai aproape de război

Pakistanul a anunţat miercuri că îl expulzează pe ambasadorul indian la Islamabad şi că suspendă ”comerţul bilateral” cu India.

Decizia vine la două zile după revocarea de către New Delhi a autonomiei constituţionale a părţii Caşmirului asupra căreia deţine controlul şi pe care Pakistanul o revendică, relatează AFP.

”Ne vom rechema ambasadorul la New Delhi şi-l vom expulza pe-al lor”, a anunţat ministrul pakistanez de Externe Shah Mehmood Qureshi la televiziunea pakistaneză ARY news.

De asemenea, Guvernul pakistanez a anunţat, într-un comunicat, ”suspendarea comerţului bilateral” cu India.

Tensiunile dintre Pakistan şi India s-au amplificat după ce Administraţia de la New Delhi a anulat luni Articolul 370 al Constituţiei indiene, care conferea statut special statului Jammu-Kashmir. Pakistanul şi India revendică în totalitate regiunea Kashmir, dar ambele ţări, care sunt puteri nucleare, deţin controlul doar asupra unor zone din această provincie.

Islamabadul a condamnat vehement decizia Administraţiei de la New Delhi privind Kashmirul, a avertizat că va apăra locuitorii din această regiune şi a decis sesizarea Consiliului de Securitate ONU.

Mai multe articole despre:
Islamabad New Dehli india razboi cu pakistan