MENIU

Îndemnul lui Macron pentru un șomer provoacă o dezbatere furtunoasă în Franța

Preşedintele Franţei se află în centrul unei polemici, după ce i-a sugerat unui şomer că nu este suficient de motivat şi de asta nu îşi găseşte loc de muncă. Aceasta în condiţiile în care, în Franţa, şomajul în rândul tinerilor este peste media europeană.

”Traversez strada şi vă găsesc (un loc de muncă - n.r.). Caută pur şi simplu oameni dispuşi să lucreze”. A fost răspunsul dat de preşedintele francez unui şomer care i s-a plâns că nu îşi găseşte de muncă.

Emmanuel Macron: ”Sunteţi înscris la Forţele de Muncă?”

Cetățean: ”Da. Forţele de Muncă, serviciile sociale, peste tot. Nu este nimic. M-am săturat să trimit CV-uri, scrisori de intenţie, nu ajută la nimic” 

Emmanuel Macron: ”În ce sector vreţi să lucraţi?”

Cetățean: ”Sunt horticultor. Şi am trimis peste tot, la Primării, nu primesc”

Emmanuel Macron: ”Dacă sunteți pregătit şi motivat, în serviciile hoteliere, cafenele, restaurante... Sau în construcţii. Nu există loc unde să merg şi unde să nu mi se spună că ei caută angajaţi! Niciunul!”

Declaraţia lui Macron a generat o adevărată polemică.

”Sunt declaraţii iresponsabile şi arogante. Când a ajuns preşedinte al Republicii a promis să reducă şomajul. Iar când avem 60.000 de şomeri în plus astăzi, faţă de anul trecut, nu trebuie să dea lecţii”, a declarat NICOLAS BAY, europarlamentar al formațiunii Frontul Naţional.

Reacția liderului francez, numit de unele categorii sociale drept ”președintele bogaților” a fost criticată şi pe rețelele de socializare. ”Este complet desprins de realitate” a scris un utilizator pe Twitter. ”Cum poate să arate atâta dispreț în 30 de secunde” s-a întrebat un altul.

Jurnaliştii au făcut chiar un mini-sondaj printre patronii de cafenele din zona unde Macron l-a îndemnat pe tânăr să îşi încerce norocul. Majoritatea cafenelelor şi restaurantelor au deja toţi angajaţii de care au nevoie. Altele caută, însă cu experienţă.

”Mă deranjează modul de a spune. "Trebuie să încerci. Dacă vrei, găseşti". Ca şi cum ar fi atât de simplu. Sunt etape, sunt teste, nu este o meserie uşoară”.

Franța are o rată a șomajului cu 10%, peste media europeană. Un sfert dintre tineri nu au un loc de muncă.

Mai multe articole despre:
Franţa şomaj Emmanuel Macron