MENIU

În secolul XXI, o țară introduce pedeapsa cu moartea prin lapidare

În micul stat asiatic Brunei a intrat în vigoare, miercuri, o nouă lege care prevede pedeapsa cu moartea prin lapidare pentru homosexualitate.

Sultanatul Brunei, micul stat asiatic cu rezerve de hidrocarburi semnificative, condus discreționar de unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a introdus o serie de legi dure, de factură medievală.

Cea mai controversată este cea care prevede condamnarea la moarte prin lapidare pentru oamenii care se angajează în acte homosexuale.

Homosexualitatea era deja sancționată cu închisoare de până la zece ani, dar noile legi vin să înăsprească pedepsele. Pedeapsa pentru furt, spre exemplu, va fi tăierea mâinii.

Într-un discurs public, sultanul Hassanal Bolkiah a subliniat că dorește ca învățăturile Islamului să fie aplicate mai ferm.

Sultanatul a introdus prima lege bazată pe Sharia în 2014 și, în ciuda criticilor internaționale, a anunțat că prevederi asemănătoare vor înlocui dreptul comun pe parcursul următorilor ani, ceea ce s-a și întâmplat.

Musulmanii reprezintă două treimi din populația de 420.000 ce cetățeni ai țării.

Măsurile au fost criticate de organizațiile internaționale pentru drepturile omului și de ONU, dar și de vedete, printre care actorul George Clooney. Între timp, scrie BBC, comunitatea gay se simte tot mai vânată, mulți oameni luând în calcul să fugă din țară.

Noua lege mai prevede pedeapsa cu moartea pentru viol, adulter, sodomie, tâlhărie și insultarea sau deăimarea profetului Mahommed. Legea se va aplica în special musulmanilor, dar unele prevederi îi vizează și pe ceilalți cetățeni.

Lapidarea este inclusă printre pedepsele legale sau de cele mai multe ori extrajudiciare din Emiratele Unite Arabe, Irak, Qatar, Mauritania, Arabia Saudită, Somalia, Sudan, Yemen, Afganistan, dar rar folosită.

În mai multe țări spre exemplu, printre care Iran, Afganistan sau Irak, lapidarea a fost interzisă de stat, dar mai este folosită extrajudiciar în cazuri rare.

 

Mai multe articole despre:
homosexualitate lapidare Brunei