MENIU

În plin război, centralele nucleare din Ucraina încă reușesc să funcționeze la capacitate normală

Pază militară la Centrala Cernobîl. Foto/Profimedia

Deși militarii ruși au început să atace ținte civile, precum posturi de televiziune sau blocuri, la întâmplare, oficalii din Ucraina spun că centralele nucleare de pe teritoriul țării funcționează la capacitate normală. Singura instalație care a fost acaparată de ruși este cea de la Cernobîl, care oricum este dezafectată, dar chiar și așa, poate reprezenta un potențial obiectiv strategic. 

În această dimineață, în pofida bombardamentelor rusești, centralele nucleare din Ucraina funcționează în siguranță și sunt stabile, transmite serviciul de presă al Energoatom.

Capacitatea actuală a tuturor celor patru centrale nucleare ucrainene asigură volumele necesare de producție de energie electrică pentru nevoile țării.

În contextul legii marțiale și al agresiunii ruse pe scară largă, Energoatom și-a înăsprit controlul și a determinat prioritatea exclusivă a securității instalațiilor nucleare față de toate celelalte.

Nu există încălcări ale condițiilor de funcționare în siguranță. Radiațiile, focul și condițiile de mediu la centralele nucleare și teritoriile adiacente nu s-au schimbat și se încadrează în limitele standardelor actuale.

Echipamentele principale ale compartimentelor reactoare ale unităților electrice, spațiile și clădirile centralelor electrice, perimetrele ariilor protejate și teritoriilor adiacente, precum și instalațiile critice ale CNE din afara ariilor lor protejate sunt sub supraveghere și control sporit, spun cei de la Energoatom.