MENIU

Imigranţi români, înşelaţi în Irlanda

Autorităţile irlandeze au avertizat că în ţară acţionează o reţea infracţională care înşeală imigranţi români, anunţă BBC în ediţia sa electronică. Românilor li se oferă contra cost asistenţă pentru obţinerea unor documente valabile în sistemul local de asigurări sociale, deşi acestea sunt acordate gratuit de autorităţile irlandeze.

Oricine este înscris în sistemul de asigurări sociale din Irlanda primeşte un număr unic de identificare. Numerele respective sunt emise gratuit de Departamentul de Muncă şi Protecţie Socială.

De la 1 ianuarie 2007, autorităţile au primit mai multe sesizări privind intermedierea obţinerii documentelor respective, contra cost. Unii dintre cei înşelaţi au plătit chiar 400 de euro de persoană, pentru un serviciu gratuit, relatează BBC.

Pentru a preîntimpina apariţia unor situaţii similare, autorităţile irlandeze au declanşat o campanie de informare în hotelurile ieftine unde locuiesc imigranţi români, la bisericile româneşti şi în ziarele diasporei.

Solicitanţii trebuie să aibă la ei un act de identitate, cum ar fi paşaportul, şi documente care să ateste că locuiesc în Irlanda, cum ar fi o scrisoare de proprietarul casei sau o notă de plată de la utilităţi.

Presa irlandeză mai anunţă că peste două sute de romi din România, care solicitaseră azil politic după 1 ianuarie 2007, au părăsit ţara, deoarece după aderarea României la U
Mai multe articole despre:
români înşelăciune Irlanda