MENIU

Hollande avertizează: Ce-i mai rău încă se mai poate produce

Președintele francez, François Hollande, a declarat, duminică, în contextul vizitei făcute la Struthof, singurul lagăr de concentrare de pe teritoriul Franței, că "ce-i mai rău încă se mai poate produce", câtă vreme "rasismul și antisemitismul există", informează AFP.

"Cunoașterea istoriei nu ne apără de ce-i mai rău, ce-i mai rău se produce întotdeauna și doar cunoscându-l îl putem împiedica. Antisemitismul și rasismul încă există și, prin intermediul acestei ceremonii de la Struthof, trebuie să acționăm pentru a-i proteja pe cei care încă mai pot fi victime", a declarat Hollande, care a efectuat vizita la Struthof cu ocazia Zilei naționale a deportării.

La Struthof se află "singura cameră de gazare, singurul lagăr de concentrare amplasat pe teritoriul Franței (...) Ceea ce s-a întâmplat aici este o crimă atroce care s-a produs în Europa și care a fost comisă de europeni", a amintit Hollande, în prezența liderilor principalelor instituții europene, printre care președinții Parlamentului European, Martin Schulz, și al Consiliului European, Donald Tusk.

Struthof a fost primul lagăr de concentrare descoperit de aliați, în timpul ofensivei lor, în vestul Germaniei. Loc de detenție pentru 52.000 de persoane deportate (din care 22.000 au pierit), lagărul a fost eliberat la 23 noiembrie 1944, dar prizonierii fuseseră deja transferați în mare parte către lagărele de la Dachau și Auschwitz, situate mai la est.

Camera de gaz era folosită îndeosebi pentru experimente medicale cu gaz de luptă asupra prizonierilor. Astfel, 86 de evrei proveniți de la Auschwitz au murit în urma acestor experimente.