MENIU

Harta alegerilor din R. Moldova. Unde au câștigat Igor Dodon și Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova va fi ales în urma celui de-al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie. Puţin i-a lipsi, însă, socialistului Igor Dodon să iasă învingător din primul tur. În urma procesării a 99,33% din numărul total de procese verbale, Dodon a obţinut 48,26% din voturi, în timp ce Maia Sandu a acumulat 38,42% din sufragii. 

Candidatul prorus Igor Dodon are cel mai bun rezultat la alegerile prezidenţiale de ieri, din Republica Moldova, însă nu a reuşit să depăşească pragul de 50% + 1 necesar pentru a deveni preşedinte din primul tur.

În urma rezultatelor din primul tur, Igor Dodon este nevoit să lupte şi în turul al doilea cu Maia Sandu, politician considerat proeuropean.

Este prima dată în ultimii 20 de ani când moldovenii îşi aleg preşedintele prin vot direct, după ce, până acum era desemnat de parlament. Nouă politicieni au cerut votul ca să conducă ţara în următorii patru ani. Mandatul preşedintelui Republicii Moldova este de patru ani. Şeful statului reprezintă ţara în plan extern, este comandantul suprem al armatei, numeşte premierul care îşi formează guvernul, în urma votului dat de parlament.

Comisia Electorală Centrală a prezentat datele pentru 99,42 % din procesele verbale prelucrate. Astfel, potrivit CEC, în toate raioanele țării, lupta pentru fotoliul de șef al statului se dă între Igor Dodon și Maia Sandu.

UNIMEDIA a realizat o HARTĂ reprezentativă rivind preferințele moldovenilor. Potrivit CEC, liderul PSRM este lider în raioanele din nordul și sudul țării, iar președintele PAS conduce în raioanele și localitățile din centru.

Mai multe articole despre:
Republica Moldova Igor Dodon Maia Sandu