MENIU

Guvernul ungar, şocat de condamnarea lui Marko Attila, într-un caz de restituire a proprietății

<p>Marko Attila</p>

Vicepremierul ungur, Zsolt Semjen, a declarat, miercuri, că  Executivul ungar a fost "şocat" să afle că Marko Attila, un etnic maghiar deputat în România, a fost condamnat definitiv cu suspendare într-un caz de restituire a proprietăţii Bisericii Reformate, potrivit Mediafax. 

"Eforturile Guvernului român de renaţionalizare a unor proprietăţi, restituite unor organizaţii ecleziastice, inclusiv Colegiul Szekler Miko din Sfântu Gheorghe, în cazul lui Marko, sunt inacceptabile", a declarat Semjen. 

În pronunțarea sa, Curtea de Apel din Ploieşti a confirmat, în parte, hotărârea prin care Biserica Reformată va fi deposedată de titlul de proprietate al imobilului restituit. În 2012, însă, o curte inferioară a stabilit că imobilul colegiului restituit bisericii, de către un organism din care a făcut parte şi Marko, a reprezentat un "abuz (de autoritate) împotriva interesului public" şi i-a condamnat la închisoare cu executarea pe membrii organismului.

Hotărârea primei instanţe a fost primită cu nemulţumire de către etnici maghiari din România, care au perceput-o ca pe deposedare a bisericilor de proprietăţile restituite, potrivit agenţiei.

Imobilul în care funcţionează colegiul, la fel ca alte proprietăţi bisericeşti, au fost confiscate în timpul regimului comunist din România.