MENIU

Guvernul de la Roma, în pragul colapsului. Italia, la picioarele extremistului Salvini

Premierul Giuseppe Conte (stânga), alături de Matteo Salvini

Ministrul de Interne Matteo Salvini, liderul partidului extremist Liga, a cerut alegeri anticipate, în speranța că va beneficia de scorul uriaș prognozat de sondajele de opinie și va scăpa de actualul partener de coaliție, Mișcarea 5 Stele (M5S). Premierul Giuseppe Conte, apropiat de M5S, l-a contrat pe Salvini, dar colapsul guvernului de la Roma depinde acum de următoarea mișcare a popularului ministru de Interne.  

Premierul italian Giuseppe Conte a declarat joi că liderul Liga, de extremă dreapta, Matteo Salvini, trebuie să le explice italienilor de ce doreşte prăbuşirea coaliţiei de la guvernare, relatează Reuters, citată de Agerpres. Salvini, care este vicepremier şi ministru de interne, a spus mai devreme că coaliţia cu Mişcarea 5 Stele antisistem a căzut şi a cerut organizarea de alegeri anticipate.

"Nu ţine de ministrul de interne să convoace parlamentul sau să stabilească agenda unei crize politice", a spus Giuseppe Conte. El s-a angajat să meargă în faţa parlamentului pentru a se asigura că "criza declanşată de Salvini este cea mai transparentă din istoria Republicii".

Într-un scurt comunicat dat publicităţii de biroul său, Giuseppe Conte, care este apropiat de Mişcarea 5 Stele, a spus că nu va mai accepta atacurile lui Salvini împotriva miniştrilor săi şi l-a acuzat că lucrează cu "sloganuri" pentru a-şi spori popularitatea. "Trebuie să explice în faţa alegătorilor care au crezut în promisiunea schimbării motivele care l-au făcut să întrerupă timpuriu şi abrupt activitatea guvernului", a precizat Conte.

Un conflict de durată

Cele două partide din coaliție au intrat în conflict, în ultimele săptămâni, pe tema reducerilor de taxe propuse de Liga, a autonomiei regionale sporite, și a susținerii M5S pentru șefa Comisiei Europene, germana Ursula von der Leyen, notează Financial Times. 

Nu ar fi nici pe departe primele teme care au tot divizat coaliția încă de la formarea ei. Declanșatorul a fost însă tentativa M5S de a bloca un proiect feroviar major susținut de Liga.

Încercarea M5S de a opri finanțarea liniei de mare viteză între Torino și Lyon, din considerente ecologice și financiare, a eșuat în Parlament, unde Liga a beneficiat de susținerea parlamentarilor din alte partide.

Liga ar avea toate motivele să ceară alegeri anticipate, în condițiile în care se bucură de o ascensiune spectaculoasă în sondajele de opinie, în special datorită discursului virulent eurosceptic și mai ales împotriva imigrației al lui Matteo Salvini.

Mișcarea 5 Stele a câștigat alegerile parlamentare, dar a scăzut ulterior dramatic în sondajele de opinie.

În schimb, Liga a câștigat cu un scor impresionant europarlamentarele din mai, iar acum este creditată cu 36% în sondajele de opinie. Pe locul doi a urcat Partidul Democrat, măcinat însă de conflicte interne, cu 21%.

M5S vin abia pe locul trei, cu 18%. 

 

Mai multe articole despre:
Italia Roma matteo salvini Mişcarea 5 Stele