MENIU

Guvernul și oligarhii Rusiei, pe o listă a SUA cu posibile sancțiuni. Prima reacție a Moscovei

Medvedev și Putin

Kremlinul a reacţionat marţi cu prudenţă la publicarea de către Washington a unei liste cu apropiaţi ai preşedintelui rus Vladimir Putin, susceptibili de sancţiuni, afirmând că doreşte să ''analizeze'' pentru a trage concluzii înainte de a da ''frâu emoţiilor'', relatează AFP şi TASS.

''Noi trebuie să analizăm mai întâi lista, această publicare este fără precedent'', a declarat în cadrul unei conferinţe de presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. ''Nu de ieri trăim în condiţii de manifestări de agresivitate împotriva noastră, de aceea nu trebuie să cedăm emoţiilor, trebuie să înţelegem mai întâi totul şi apoi să ne formulăm poziţia'', a afirmat Peskov.

Subliniind că textul publicat ''nu este nicidecum o sancţiune sau o restricţie'', el a denunţat cu toate acestea că respectiva listă ar putea ''deteriora potenţial imaginea şi reputaţia companiilor noastre, oamenilor de afaceri, a politicienilor şi liderilor noştri''.

Preşedintele rus Vladimir Putin îşi va exprima poziţia cu privire la acest document la o întâlnire preconizată pentru marţi cu susţinători ai candidaturii sale pentru cel de-al patrulea mandat în alegerile din 18 martie.

''Puteţi remarca faptul că toţi (de pe această listă) sunt numiţi inamici ai SUA'', a spus Peskov. ''Dacă veţi citi textul, titlul acestui document, veţi vedea că totul se face în conformitate cu legea privind combaterea inamicilor Statelor Unite. De facto, acest întreg grup de oameni este catalogat ca inamic al SUA. Aceasta este o abordare, o afirmaţie'', a spus Peskov, citat de RIA Novosti.

Declaraţiile purtătorului de cuvânt al Kremlinului sunt mult mai rezervate decât cele făcute anterior de unii oameni politici ruşi.

Ministerul de Finanţe american a publicat marţi o listă cu oficiali şi oameni de afaceri ruşi - în total, 210 persoane: 114 oficiali şi 96 oameni de afaceri - consideraţi ca făcând parte din cercul de persoane apropiate preşedintelui Vladimir Putin şi care ar putea fi supuşi sancţiunilor ca parte a represaliilor împotriva Moscovei pentru presupusul său amestec în ultimele alegeri prezidenţiale americane.

Pe această listă de şapte pagini, care nu declanşează impunerea de sancţiuni imediate, figurează toţi cei 22 de miniştri ai guvernului rus, între care premierul Dmitri Medvedev, titularul de la externe, Serghei Lavrov, precum şi înalţi responsabili ai serviciilor secrete. Pe ea se regăsesc şi şefii unor mari companii, precum German Gref (directorul executiv al Sberbank), Igor Sechin (director executiv Rosneft-cel mai mare producător de petrol din Rusia), Andrei Kostin (preşedintele VTB Bank), Roman Abramovici (patronul echipei de fotbal Chelsea Londra), Oleg Deripaska, Alişer Usmanov (al treilea cel mai bogat om din Rusia), Suleiman Kerimov, Eugene Kaspersky (fondatorul companiei de software Kaspersky Lab), Vladimir Potanin.

Această listă riscă să deterioreze şi mai mult relaţiile şi aşa tensionate dintre Washington şi Moscova, punând în pericol cercurile cele mai apropiate ale preşedintelui rus, ameninţate cu tăierea accesului la finanţările internaţionale.

Departamentul de Stat al SUA a apreciat luni că legea a avut ca efect obligarea guvernelor străine să renunţe la contractele de arme cu companiile ruse şi că, prin urmare, este inutil în această etapă să se impună noi sancţiuni în domeniul vânzărilor de arme.

Mai multe articole despre:
Rusia SUA sancţiuni Dmitri Medvedev Serghei Lavrov