MENIU

Gestul spontan al câtorva zeci de mii de francezi, sâmbătă seara - FOTO

Mii de persoane s-au adunat spontan sâmbătă după-amiază la Paris și în mai multe orașe franceze pentru "a-și plânge" morții după atacurile jihadiste comise cu o zi înainte, dar în număr mult mai mic decât după atentatele din ianuarie, notează AFP.

În ciuda interdicției de a manifesta la Paris, zeci de persoane au venit să se reculeagă în Place de la République, de unde a pornit o manifestație uriașă după valul de atentate din ianuarie.

"Acesta este locul Franței întregi, tocmai aici ne-am adunat pentru Charlie", a explicat pentru agenția France Presse Gabrielle Paoli, 24 de ani. La 7 ianuarie, doi jihadiști francezi au comis un masacru în sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo, făcând 12 morți.

Polițiști în civil cereau oamenilor "să nu rămână" acolo pentru "a evita orice înghesuială".

Prefectura poliției a decretat o interdicție de a manifesta la Paris și în regiunea pariziană până joi, în timp ce forțele de ordine au fost mobilizate pentru a asigura siguranța generală a orașului.

În seara zilei de 7 ianuarie, la câteva ore după atentatul împotriva Charlie Hebdo, zeci de mii de persoane s-au adunat în Piața Republicii pentru a aduce omagiu victimelor și a-și manifesta atașamentul la libertatea de exprimare.

După asasinarea unei polițiste la 8 ianuarie și atacul într-un magazin cușer (patru morți) la 9 ianuarie, Place de la Republique a fost punctul de plecare al unui cortegiu format dintr-o mulțime estimată la aproape două milioane de persoane. Președintele François Hollande, înconjurat de numeroși șefi de stat, s-a numărat printre participanții la această manifestație uriașă.

Sâmbătă, adunări au avut loc de asemenea la Grenoble în Alpi (5.000 de persoane potrivit poliției), Montpellier în sud (2.500) sau Laval (2.000) și Nantes (450) în vest.

Mai multe articole despre:
Paris atac terorist atentat terorist atac Franta