MENIU

Germania, sceptică în privinţa sugestiei SUA privind excluderea Rusiei din G8

Ministrul german de externe Frank Walter Steinmeier

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a arătat sceptic, duminică, în privinţa unei eventuale excluderi a Rusiei din G8, pledând în favoarea calmării situaţiei în Ucraina, relatează AFP.

"Formatul G8 este singurul în care noi, occidentalii, vorbim direct cu Rusia. Ar trebui, într-adevăr, să sacrificăm acest format?", a declarat Steinmeier, într-o intervenţie la postul public german de televiziune ARD.

El a fost întrebat în legătură cu o eventuală excludere a Rusiei din G8, sugerată de secretarul de Stat american John Kerry.

"Şefii de guvern vor discuta între ei în această săptămână. Există o discuţie între şefii de guvern" pe această temă, a adăugat Steinmeier.

"Cred că trebuie să începem să ne aducem contribuţia la o detensionare a situaţiei din Ucraina", a spus el.
Secretarul de Stat american, John Kerry, a avertizat duminică Rusia că riscă să-şi piardă locul la masa de negocieri a marilor puteri, în cadrul G8, dacă va continua "invazia" în Crimeea, în sudul Ucrainei.
Tot duminică, Franţa şi Marea Britanie au anunţat că suspendă participarea la reuniunile de pregătire a summitului G8 de la Soci, programat pentru iunie.