MENIU

Germania, mutare strategică în războiul împotriva ISIS. Ce a decis să trimită

Germania ar putea trimite 1.200 de militari în Orientul Mijlociu, până la sfârşitul anului, cu scopul de furniza o susţinere avioanelor şi navelor coaliţiei occidentale contra Statului Islamic (SI), a declarat şeful Statului Major german pentru Bild am Sonntag, relatează Reuters online, scrie Mediafax.

Cancelarul Angela Merkel a promis o susţinere a ofensivei contra SI în ultima întâlnire cu preşedintele francez Francois Hollande, care a cerut ca mai multe ţări să se alăture luptei împotriva grupării jihadiste, în urma atacurilor de la Paris şi Saint-Denis de la 13 noiembrie. Planul - care este necesar să fie aprobat de către Bundestag (Parlament) - a fost dezvăluit de către Volker Wieker, şeful Statului Major al Bundeswehr (armata germană), pentru Bild am Sonntag.

Planul - care este necesar să fie aprobat de către Bundestag (Parlament) - a fost dezvăluit de către Volker Wieker, şeful Statului Major al Bundeswehr (armata germană), pentru Bild am Sonntag. Acesta nu prevede o implicare directă în ofensiva aeriană a coaliţiei. Opinia publică germană se opune în continuare unei trimiteri a forţelor germane să participe la misiuni în străinătate, în parte din cauza amintirilor dureroase din perioada militarismului nazist.

O fregată germană urmează să însoţească portavionul francez Charles de Gaulle, iar avioanele acesteia să asigure realimentarea cu carburant a avioanelor coaliţiei, a declarat Wieker în acest interviu. "Din punct de vedere militar, deservirea avioanelor şi navelor ar necesita aproximativ 1.200 de militari", a declarat el pentru publicaţia germană. Wieker şi-a exprimat speranţa că va obţine mandatul necesar până la sfârşitul acestui an.