MENIU

Garda Națională a Ucrainei a preluat centrala nucleară de la Cernobîl

Unități ale Gărzii Naționale a Ucrainei au ajuns la Centrala Nucleară de la Cernobîl (ChNPP) și au preluat obiectul sub protecția lor.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Centralei de la Cernobîl (Întreprinderea Specializată de Stat „Cenela Centrală Chornobîl) pe  Facebook.

„Astăzi, 5 aprilie, unități ale Gărzii Naționale a Ucrainei au ajuns la CNE Cernobîl și au preluat instalația sub protecția lor. Principalele sarcini ale Gărzii Naționale la fața locului sunt protecția și apărarea instalațiilor nucleare, precum și protecția materialelor nucleare”, se arată în comunicat.

În prezent, printre sarcinile cheie ale companiei se numără verificarea siguranței șantierului și a infrastructurii sale de transport; inspecția stării de radiații a incintelor și facilităților stației în care se aflau trupele Federației Ruse (care au ignorat complet regulile de siguranță împotriva radiațiilor) și rotația personalului în schimburi la fața locului (46 de lucrători voluntari care au mers la șantierul de la Cernobîl din cauza la rotația personalului pe 20 martie și, de asemenea, 13 angajați care continuă să fie la locul de muncă de la începutul capturării stației.

Trupele ruse care au capturat centrala nucleară de la Cernobîl și alte facilități din zona de excludere au mărșăluit în două coloane spre granița ucraineană cu Belarus pe 31 martie. NNEGC Energoatom a raportat ulterior că, în seara zilei de 31 martie, nu existau persoane din afară la situl de la Cernobîl.

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de trupele ruse în prima zi a agresiunii, 24 februarie. Abia pe 20 martie a fost posibilă efectuarea unei rotații parțiale a personalului de la Cernobîl și evacuarea celor care se aflau acolo.