MENIU

Fratele lui Saddam şi judecătorul Bandar au fost executaţi

Autorităţile de la Bagdad au confirmat oficial două noi execuţii. Fratele vitreg al lui Saddam Hussein, Barzan al-Tikriti, şef al serviciilor secrete în timpul dictaturii, şi Awad al-Bandar, preşedinte al Tribunalului Revoluţionar în aceeaşi perioadă, au fost spânzuraţi. Execuţiile au avut loc la 16 zile după ce aceeaşi pedeapsă a fost aplicată fostului dictator irakian.

Cei doi colaboratori apropiaţi ai lui Saddam Hussein, executaţi astăzi în zori, au fost găsiţi vinovaţi de masacrarea unui număr de 148 de ţărani şiiţi în 1982 în satul Dujail, ca urmare a unei tentative eşuate de asasinare a dictatorului. Ei au fost condamnaţi la moarte la 5 decembrie 2006, prin aceeaşi sentinţă cu fostul preşedinte irakian şi urmau să fie spânzuraţi în aceeaşi zi cu el.

În ultima clipă, pentru cei doi aplicarea sentinţei a fost amânată. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Bagdad, Ali al-Dabbagh, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că sentinţa a fost pusă în aplicare şi că ea a fost conformă cu legile irakiene.

Acesta a anunţat că în urma unui incident rar, care poate interveni uneori în timpul unei execuţii prin spânzurare, capul lui Barzan s-a separat de trup. Martorii au semnat un document prin care îşi luau angajamentul să se comporte decent în timpul execuţiei. În consecinţă, nu au existat sloganuri ostile sau gesturi ofensatoare, ca în cazul lui Saddam.

Trupurile celor executaţi au fost predate poliţiei, iar aceasta a anunţat că le ţine la dispoziţia familiilor. Cei doi locotenenţi ai lui Saddam au fost executaţi în aceeaşi unitate a serviciilor de informaţii irakiene ca şi fostul preşedinte, în cartierul şiit Kazimiyah, din nordul Bagdadului.

Deocamdată, niciun canal de televiziune nu a transmis imagini de la execuţie. Având în vedere scandalul declanşat de difuzarea pe Internet a filmărilor neautorizate cu imagini de la executarea lui Saddam Hussein, se pare că auorităţile irakiene să fi fost mult mai prudente de această dată.
Mai multe articole despre:
Saddam execuţie