MENIU

Franţa, paralizată de grevă generală în toate sectoarele publice. Protestele au devenit violente

Circa 20% dintre cursele aeriene de pe aeroporturile franceze sunt anulate, marţi, când taximetriştii şi cadre educaţionale şi medicale protestează faţă de condiţiile salariale şi reformele Guvernului francez, informează agenţia de presă Reuters.

UPDATE: Poliţiştii şi pompierii au fost nevoiți să intervină pentru a reinstaura ordinea, după ce taximetriștii care protestau faţă de transportul privat oferit de companii precum Uber au incendiat cauciucuri şi le-au aruncat pe străzile din vestul Parisului.

Preavizul de grevă din sectorul transportului aerian stabilit prin acordul comun a trei sindicate -SNCTA, FO, CGT - a impus Direcţiei generale a aviaţiei civile (DGAC) să ia decizia de suprimare preventivă a 20% dintre cursele aeriene de marţi. SNCTA face apel la controlii de trafic aerian să intre în grevă de marţi dimineaţă până miercuri dimineaţă, la nivel naţional.

"Sunt aşteptate perturbări pe tot teritoriul ţării", anunţă DGAC într-un comunicat. Personalul aerian protestează faţă de condiţiile salariale din 2010, precum şi faţă de suprimarea numărului de posturi din ultimii ani, peste 1.000 de posturi în mai puţin de zece ani, scrie Mediafax.

În septembrie, trei sindicate majoritare, CGT, FO şi Solidaires, au refuzat să semneze acordul care reglementează condiţiile de remunerare a funcţionarilor publici. Ministrul Finanţelor Publice, Marylise Lebranchu, şi-a anunţat săptămâna trecută intenţia de a purta negocieri salariale pe acest subiect în luna februarie.

Taximetriştii vor fi marţi în grevă generală în Franţa pentru a protesta faţă de concurenţa impusă de VTC (vehicule turistice cu şofer), ce vizează în principal compania Uber, solicitând suprimarea acestor servicii. Sunt prevăzute blocaje în apropierea aeroporturilor Roissy-Charles-de-Gaulle şi Orly, din Paris.

Proteste vor avea loc marţi şi în rândul cadrelor educaţionale. Va fi a patra grevă împotriva reformei privind organizarea liceului, prevăzută pentru 2016, după cele din mai, iunie şi septembrie. Este contestată în special partea referitoare la autonomia oferită colegiilor şi la suprimarea unor clase bilingve.

Mai multe articole despre:
grevă grevă generală Franţa sector public