MENIU

Hollande anunță o "reprofilare" a datoriei Greciei - prelungirea scadenței, reducerea dobânzilor

Președintele francez François Hollande a salutat acordul convenit luni, la Bruxelles, de liderii zonei euro, pe care l-a calificat drept ''o decizie istorică care permite rămânerea Greciei în zona euro'', subliniind în același timp ''alegerea curajoasă'' a premierului grec Alexis Tsipras, relatează AFP, citată de Agerpres.

''Credibilitatea Europei ar fi fost afectată dacă nu ar fi fost un acord astăzi'', a afirmat șeful statului francez, la finalul summitului extraordinar al zonei euro, început duminică seară și încheiat după aproape 17 ore de negocieri.

Potrivit lui Hollande, acordul include o 'reprofilare a datoriei Atenei printr-o prelungire a scadențelor și printr-o negociere a dobânzilor''.

Liderii zonei euro au ajuns luni în unanimitate la un acord cu privire la Grecia referitor la un nou program de asistență financiară de la creditorii internaționali (Comisia Europeană, FMI și Banca Centrală Europeană), al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani.

'Summitul zonei euro a ajuns în unanimitate la un acord. Totul este pregătit pentru activarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru Grecia, cu reforme serioase și sprijin financiar', a scris președintele Consiliului European, Donald Tusk, pe contul său de Twitter.

Reuniunea la nivel înalt a zonei euro a fost precedată de una a miniștrilor de finanțe (Eurogrup). Aceștia au elaborat un document potrivit căruia un eventual nou program de asistență financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro.