MENIU

Fost primar al orașului New York se visează la Casa Albă

<p>Casa Albă</p>

Fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg, se pregătește să intre în cursa care să îl lanseze drept candidat al Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA. Planurile lui Bloomberg au surprins pe toată lumea, iar analiștii americani abia așteaptă să afle de la miliardar, ce anume l-a făcut să se răzgândească. Jurnaliștii americani spun că această mișcare va încurca socotelile președintelui american care spera să câștige încă un mandat fără niciun fel de probleme. 

Michael Bloomberg, în vârstă de 77 de ani, a renunțat să participe la alegerile primare pentru scrutinul prezidențial din 2020 din cauză că, inițial, cursa părea dominată de fostul vicepreședinte Joseph Biden. El consideră că principalii favoriți din aripa liberală, senatorii Elizabeth Warren și Bernie Sanders, nu ar fi niște candidați destul de puternici pentru a-l învinge pe actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, în 2020. În 2016, Michael Bloomberg a făcut declarații ironice despre actualul lider de la Casa Albă la Convenția Democraților.


În cazul în care Bloomberg va intra în cursă, acest lucru ar avea un efect seismic asupra alegerilor primare democrate. Jurnaliștii americani spun că acest lucru ar fi o amenințare pentru democratul Joe Biden, care se străduiește din greu să strângă fonduri.


"Este un milionar care va intra în cursă dintr-o poziție fragilă, dar are 50 de miliarde de dolari, este pe locul 8 în lista Forbes și niciodată nu s-a luptat pentru asta. Să ne aducem aminte că Donald Trump a făcut lobby lună de lună pentru a ajunge în lista Forbes.", spune MICHAEL D'ANTONIO, analist politic.

Pe de altă parte, prezența sa în cursă ar oferi muniție aripii populiste a partidului, reprezentată în principal de Warren și Sanders, care susțin că persoanele extrem de bogate au deja o influență prea mare în politică. Bloomberg este un fost republican care s-a înregistrat ca democrat abia înaintea alegerilor parțiale de anul trecut. 

Mai multe articole despre:
null