MENIU

Fost ministru al lui Berlusconi, arestat sub acuzaţia că a ajutat un complice al Mafiei

Silvio Berlusconi

Justiţia italiană a anunţat joi arestarea lui Claudio Scajola, fost ministru în diverse guverne conduse de Silvio Berlusconi, acuzat că l-a ajutat pe un complice al Mafiei calabreze, Amedeo Matacena, să-şi ascundă averea şi să fugă din ţară, relatează AFP.

Mai multe persoane, printre care mama lui Amedeo Matacena şi secretara lui Claudio Scajola, au fost, de asemenea, arestate în acest caz.

"Suspiciuni grave vizează persoanele implicate (...) care, prin intermediul activităţilor desfăşurate, l-au ajutat pe omul de afaceri Matacena să ascundă faptul că deţinea bunuri "având legătură cu Mafia calabreză Ndrangheta şi să "fugă în străinătate", anunţă Parchetului antimafia din Reggio Calabria într-un comunicat.

Matacena a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru complicitate cu Mafia. El se află în prezent în Dubai, de unde Claudio Scajola ar fi încercat să-l ajute să plece spre Liban, potrivit presei italiene.

Claudio Scajola a fost ministru de Interne, pentru Dezvoltare Economică şi aplicarea programului guvernamental în diverse cabinete conduse de Silvio Berlusconi, între 2001 şi 2010.
El a fost, de asemenea, implicat în alte două scandaluri în Italia.

În 2002, premierul l-a constrâns să demisioneze din funcţia de ministru de Interne, după ce l-a calificat drept "pacoste" pe profesorul Marco Biagi, consultant al Guvernului, care fusese asasinat în martie de Brigăzile Roşii, după ce i-a fost retrasă escorta poliţiei.

În perioada 2008-2010, el era ministru pentru Dezvoltare Economică în ultimul guvern al lui Berlusconi, când a fost nevoit să demisioneze din nou, după dezvăluirile privind deţinerea unui apartament de lux la Roma, pentru care susţinea că a plătit doar 600.000 de euro.

Cu toate acestea, au fost descoperite cecuri în valoare de 900.000 de euro provenind de la un om de afaceri din anturajul său, care au fost folosite pentru a achita apartamentul.

Fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a declarat "îndurerat şi dezamăgit" după arestarea lui Claudio Scajola.