MENIU

Fost agent KGB: Credeți că Putin, care își face facelift poate începe un război? I se scurge botoxul

Un fost agent sovietic, iar acum analist financiar american, Iuri Şveţ, a declarat pentru publicaţia electronică Gordon că, în ciuda biografiei oficiale, preşedintele Federaţiei Ruse nu a lucrat niciodată ca agent secret din cauza „aptitudinilor sale mai jos de medie”. Tot el vorbeşte despre poreclele lui Putin în KGB şi despre cele două documente pe care dacă preşedintele SUA le-ar semna, atunci economia Rusiei s-ar prăbuşi.

Şveţ declară direct: „Putin niciodată nu a lucrat în serviciile secrete”. După ce a absolvit „Institutul Andropov” (Academia Serviciilor de Informaţii - n.n.) din Moscova, pe Putin l-au trimis în organele teritoriale - Direcţia KGB din Leningrad (oraşul Sankt Petersburg - n.n.) şi regiunea Leningrad.   Fostul agent lămureşte că e extrem de complicat să ajungi în Institutul KGB Andropov. Însă, odată ce ajungi acolo, există probabilitatea de 99,9% ca să fii numit în serviciile speciale de informare. Însă nu şi în cazul Leningradului.  „Împreună cu mine au învăţat băieţi din acest oraş, ei au ajuns în Direcţia principală 1 a KGB, care răspunde de informaţia externă, iar Putin nu a ajuns acolo”, explică Iuri Şveţ, scrie Adevarul.

 Cu toate acestea, potrivit biografiei oficiale, în 1985, Vladimir Putin a fost trimis în Germania de Est unde a îndeplinit serviciul în oficiul teritorial al serviciului de informare din Dresda, sub acoperirea funcţiei de director al Casei prieteniei URSS-RDG.   Despre această perioadă, Şveţ povesteşte că în RDG nu a existat o rezidenţă a KGB-ului, iar acesta nu desfăşura activităţi de spionaj în RDG, „care a fost una din cele mai prietenoase republici socialiste”. „Nemţii din est aveau propriul serviciu de informaţii, activitatea căruia nu trebuia periclitată, pentru că ei se descurcau de minune şi făceau rapoarte sistematice pentru Moscova. De fapt, agenţii ruşi plecau în oraşe, precum Berlin sau Dresda, ca într-o excursie de vacanţă, de unde aceştia reveneau în patrie cu aparate foto cu lentile „Carl Zeiss” şi cu tacâmuri „Madonna”. Acolo, Putin se ocupa şi de primirea tovarăşilor de rang înalt din Moscova, cărora le organiza excursii in restaurante, magazine, „îi hrănea şi-i îmbăta, apoi îi trimitea înapoi la Moscova cu avionul”.

În Institutul Andropov, fiecare student era examinat foarte minuţios de către profesori şi instructori. Fiecare dintre aceştia scria o caracteristică pentru fiecare absolvent.

Aceste caracteristici sunt nişte cercetări analitice care se remarcă prin descrierile profunde ale capacităţilor intelectuale şi psihologice ale subiectului, continuă Şveţ. „Ştiţi ce multe spune porecla despre un om? În KGB pe Putin îl numeau Chiştoc, apoi Molia Albă, iar acum - Botox”, explică Şveţ.   „Am discutat cu oameni care l-au cunoscut foarte bine pe Putin mult înainte de a deveni preşedinte. Fiecare dintre ei au remarcat faptul că, pe lângă capacităţile intelectuale mediocre, el se remarca printr-un pronunţat complex de inferioritate din cauza staturii joase. Un asemenea om nu putea fi trimis în serviciu în străinătate. Nu ştiu ce i-a reuşit în sport, dar în KGB nu i-a reuşit nimic”, afirmă fostul agent sovietic.