MENIU

FIOLELE "UITATE" într-un laborator federal din Washington conţineau ALŢI VIRUŞI, în afară de VARIOLĂ

Fiole cu virusul variolei, descoperite într-un laborator din SUA

Ancheta declanșată după descoperirea într-un laborator federal din Washington a unor fiole conținând virsul variolei a dus la depistarea altor fiole 'uitate', cu viruși ai unor boli infecțioase, a anunțat miercuri Agenția guvernamentală a medicamentelor (FDA), preluată de AFP.

Ancheta a dus la descoperirea a 12 pachete cu 327 de fiole, ambalate cu grijă și etichetate cu numele unor agenți biologici, cum ar fi gripa, febra Q bovină și bacterii parazite intracelulare +rickettsii+', arată FDA într-un comunicat.

Pachetele au fost găsite în același loc dintr-un laborator al FDA din Bethesda (în apropierea capitalei americane), unde fuseseră descoperite pe 1 iulie șase fiole etichetate cu 'variolă'. Fiolele păreau că sunt din anii 1950 și au fost găsite de salariați din campusul FDA, care mutau echipamente, potrivit Centrelor federale de control și prevenire a bolilor (CDC). Ele au fost transportate la un laborator ultrasecurizat din Atlanta (Georgia, sud), iar ancheta a fost încredințată FBI și agenților specializați ai CDC. Dintre noile eșantioanele găsite, zece, cu 'etichete neprecise', au fost 'transportate în condiții de extremă securitate' în același laborator din Atlanta, a adăugat FDA, care a declanșat o amplă inventariere a tuturor spațiilor de stocare.

Potrivit comunicatului, 32 de eșantioane au fost distruse la National Institute Health din Bethesda, '28 fiind etichetate ca țesuturi normale, și patru cu +vaccinia+, virusul folosit la producerea vaccinului împotriva variolei'. Celelalte eșantioane au fost transportate la Centrul național de analiză biocriminalistică al ministerului siguranței interne.

'Toate elementele etichetate ca agenți infecțioși, găsite în colecția de eșantioane, erau păstrate în fiole de sticlă, sigilate la cald, bine ambalate, intacte, fără nicio scurgere. Nu există semne că cineva ar fi fost expus la acești agenți', arată FDA.

Precizarea intervine la puțin timp după audierea în Congres a șefului CDC, Tom Frieden, care a recunoscut o serie de erori de securitate la CDC, îndeosebi în manipularea antraxului și a virusului gripei aviare, precum și în transportul spre alte laboratoare al unor agenți biologici potențial periculoși, încheie AFP.

Mai multe articole despre:
virus fiole variola FDA fiole uitate