MENIU

Femeile din Turcia protestează împotriva lui Erdogan: "Îi întoarcem spatele"

Mii de femei din Turcia au decis să îşi posteze pe reţelele de socializare o fotografie în care apar cu spatele întors, pentru a protesta împotriva ultimelor declaraţii făcute de preşedintele Recep Tayyip Erdogan împotriva femeilor.

"E foare interesant că un grup de aici...vă cer scuze dar decenţa nu îmi permite să mă exprim altfel, mi-a întors spatele în timp ce fac semnul victoriei", declara preşedintele Turciei într-o provincie din ţară, pe 1 iunie, scrie HurriyetDailyNews.

"Dacă ai o minimă politeţe, onoare şi abilitate, atunci locul pentru a face politică este Parlamentul", a adăugat preşedintele Erdogan, explicând că femeile trebuie să fie deputaţi pentru a avea dreptul să protesteze împotriva preşedintelui.

Pentru a-i răspunde lui Erdogan, mii de femei au postat pe reţelele de socializare fotografii cu spatele întors, având ca aliaţi în imagini alte femei, bărbaţi şi/ pisici, toate criticând politica dusă de Erdogan.

Hashtag-ul #SırtımızıDönüyoruz (Ne întoarcem spatele), a fos folosită în 122,138 de tweet-uri pe 2 iunie şi a ajuns în topurile Twitter drept unul dintre cele mai utilizate.

Femeile criticate de Erdogan iniţial ar fi fost susţinătoare ale Partidului Democratic al Poporului (HDP), prokurd. Acest partid este principala ameninţare pentru partidul lui Erdogan la alegerile parlamentare, pentru că dacă acesta ar trece de pragul de 10% şi ar intra în Parlament ar putea împiedica AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării) lui Erdogan să formeze un guvern majoritar.