MENIU

Explozie violentă. Cel mai nou bilanț: zece morți și zeci de răniți

Bilanţul exploziei care a avut la o fabrică de îmbrăcăminte din Bangladesh s-a înrăutăţit marţi la cel puţin 13 morţi şi numeroşi răniţi, ultimul dezastru care a lovit industria textilă din această ţară, al doilea mare producător de confecţii la nivel mondial

UPDATE 23:00

Mai multe zeci de angajaţi erau prezenţi la lucru luni seară în această fabrică pe şase etaje situată într-o zonă industrială de la periferia oraşului Dacca, capitala Bangladeshului, atunci când un cazan cu aburi a explodat. În urma deflagraţiei, o parte a clădirii s-a prăbuşit. 

Autorităţile au pus capăt operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor, care au durat aproape 22 de ore, după ce echipele de salvare au descoperit două corpuri în toaleta de lângă sala în care se găsea cazanul cu aburi distrus. Bilanţul s-a ridicat astfel la 13 morţi. 

"Cei cinci pompieri ai noştri şi-au încheiat definitiv căutările în partea în care se află dărâmăturile", a declarat pentru AFP un responsabil local, Mahmud Hasan. 

-----------------------------------------------------------------

Zece persoane şi-au pierdut viaţa şi câteva zeci au fost rănite într-o explozie ce a avut loc luni seara la o fabrică de îmbrăcăminte de la periferia oraşului Daca, capitala Bangladeshului, al doilea mare producător de confecţii din lume, relatează marţi agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Accidentul a survenit la o fabrică a companiei locale Multifabs Limited, unde a explodat un cazan de abur. ''Nouă persoane au murit în explozie şi una a decedat la spital'', a declarat un oficial al serviciului de pompieri, Palash Chandra Modak.

Compania a indicat că fabrica funcţiona bine şi că la cazan au fost făcute recent lucrări de întreţinere. ''A fost un accident. Totul mergea bine'', a declarat Mahiuddin Faruqui, şeful companiei şi director executiv, pentru Reuters. ''Cazanul mergea bine. După lucrările de întreţinere, când muncitorii au încercat să-l repornească, el a explodat'', a mai spus el.

Firma furnizează tricotaje unor clienţi din Suedia, Danemarca, Germania, Rusia, Spania, Olanda şi Marea Britanie, inclusiv pentru Littlewoods, unul dintre cele mai vechi branduri de retail din Marea Britanie, potrivit site-ului companiei din Bangladesh.

Industria confecţiilor din Bangladesh, care ocupă locul al doilea în lume după China, are patru milioane de angajaţi şi reprezintă 80% din exporturile ţării.

Multifabs Limited a început să funcţioneze în 1992 şi a obţinut 70 milioane de dolari din exporturi în 2016, aprovizionând branduri precum Lindex, ce aparţine retailerului finlandez Stockmann and Aldi, a precizat Mahiuddin Faruqui.

Sectorul confecţiilor din Bangladesh a ajuns să fie monitorizat după ce un complex de producţie s-a prăbuşit în 2013, provocând moartea a peste 1.100 de persoane, şi după ce un incendiu survenit la o fabrică de îmbrăcăminte în 2012 s-a soldat cu moartea a 112 muncitori.

Unii activişti i-au criticat pe mulţi retaileri pentru că nu au îmbunătăţit condiţiile de muncă în lanţurile lor de aprovizionare, unde se lucrează multe ore, pe bani puţini, la standarde de siguranţă precare.

eMAG Ziua Americii 4 iulie – Ce sa-ti cumperi de Ziua Americii ca sa fii mai cool

Mai multe articole despre:
explozie fabrică Bangladesh