MENIU

EUROVISION 2018. Ce s-a ales de acest concurs? Dacă Australia va câștiga, vom merge la Canberra

EUROVISION 2018. Ajunsă la cea de-a 63-a ediție, competiția muzicală europeană a ajuns să includă și alte țări pe continentul asiatic și mai nou, australian. Jessica Mauboy cu piesa We Got Love- vine din Australia, la Lisabona în speranța că va câștiga. În cazul în care se va întâmpla acest lucru, concursul european se va ține anul viitor la Canberra. Și totuși, va fi dificil cu fusul orar, pentru că ar trebui să vedem competiția duminică dimineață. 

EUROVISION 2018. Armenia și Israel sunt de asemenea, două țări care nu sunt în Europa, însă participă cam în fiecare an. Mai exact, Israel este stat membru EBU din 1957, dar a participat prima dată la Eurovision în 1973, în timp ce Armenia s-a alăturat în 2005. Au urmat apoi, Azerbaidjan și Georgia - care sunt parțial în Europa. Canada, China, Japonia și SUA sunt state membre EBU. Din Europa, Luxembourg, Monaco și Andorra sunt state membre EBU, însă nu participă la concurs. 

EUROVISION 2018. Sistem de votare

Fiecare țară acordă două seturi de 12, 10 și 8–1 puncte pentru primele 10 piese preferate: unul de la juriul profesional național și altul de la televoting. 

EUROVISION 2018. Revine Rusia în competiție. Anul trecut, această țară a avut interzis la Kiev. 

EUROVISION 2018. Țările calificate în FINALĂ: Austria, Estonia, Cipru, Lituania, Israel, Cehia, Bulgaria, Albania, Finlanda, Irlanda.

În prima seminifinală au concurat : Albania, Azerbaidjan, Belarus, Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Islanda, Israel, Lituania, Armenia, Austria, Croaţia, Cipru, Finlanda, Macedonia, Grecia, Irlanda, Elveţia.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea selecţiei naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006).

EUROVISION 2018 - FINALA. Drumul pe care România trebuie să-l parcurgă înainte de marele VOT

Eurovision Song Contest 2017 a avut loc la Kiev. Reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, au obţinut poziţia a şaptea, cu un total de 282 de puncte, cea mai bună clasare a României în concurs de la succesul obţinut de Paula Seling şi Ovi la ediţia din 2010 şi a patra în istoria participării ţării noastre la Eurovision.