MENIU

Este China în pragul unei invazii militare a Taiwanului? Anunțul care a ridicat tensiunea în Asia

China își rezervă dreptul de a readuce Taiwanul sub controlul său - pașnic sau prin forță. Această afirmație a președintelui chinez Xi Jinping, este pe larg comentată în presa internațională, notează RFI Romania.

Pentru Washington Post, ”Nu este clar dacă reluarea de către Xi Jinping a promisiunii "o țară, două sisteme" va influența inimile și conștiințele în Taiwan. Exemplul Hong Kong, pe care Xi l-a oferit ca model de semiautonomie, a fost puternic zdruncinat tocmai din cauza percepției că Beijingul și-a încălcat promisiunile, amestecându-se tot mai mult în politică, alegeri, justiție și mass-media.

Însă revenirea Chinei la fosta sa glorie rămâne cel mai mare obiectiv general pentru conducerea actuală a Chinei, iar unificarea Taiwanului poate fi văzută ca parte a foii de parcurs a acestui proiect, notează ziarul american.

Washington Examiner observă că, în timp ce, de la fondarea sa în 1949, China Populară a amenințat continuu Taiwanul, în ultimul an, Beijingul a devenit din ce în ce mai agresiv. 

Președintele Xi Jinping cere uriașei armate a Chinei să fie gata de război 

Cu exerciții militare în apropierea Taiwanului și cu o dispută în privința libertății de navigație în Marea Chinei de Sud, și până la ultimul discurs al lui Xi Jinping privind unificarea, China pare mai dispusă și mai pregătită ca oricând să acționeze în privința intereselor sale teritoriale.

Dar ce se va întâmpla în cazul unei invazii chineze în Taiwan? Cine va câștiga?

După cum scrie National Interest, un consens pare să existe în rândul unui număr mare de analiști în domeniul apărării potrivit căruia, în ciuda faptului că balanța de putere s-a schimbat în favoarea Chinei, Beijingul nu intenționează totuși să invadeze Taiwanul.

”Acest lucru ar fi prea costisitor, spun unii, în timp ce alții susțin că Beijingul poate realiza unificarea prin crearea unei suficiente dependențe economice și a unor stimulente pentru a convinge Taiwanul de faptul că o Chină "reunită" este inevitabilă.

Armata taiwaneză nu poate spera să o învingă pe cea chineză prin mijloace convenționale. Și, cum Taipei nu are vreo garanție că aliați precum Statele Unite și Japonia ar interveni de partea sa, cea mai bună apărare va fi să se asigure că Beijingul nu lansează o agresiune.

Cu alte cuvinte, Taiwanul trebuie să crească substanțial costurile invaziei - reale și percepute - promițând suferințe inacceptabile atât armatei chineze, cât și conducerii de la Beijing dar și populației chineze.

În afara îmbunătățirii capacității de apărare, Taiwanul ar trebui să aibă în vedere întărirea rețelelor de informații din interiorul Chinei, precum și a capacității de a efectua sabotaje împotriva unor puncte-cheie strategice militare și economice. Toate depind însă de o decizie politică de a investi în apărare mai mult decât în prezent, notează revista americană”.

Mai multe articole despre:
China Taiwan