MENIU

Erdogan: Nu sunt în război cu presa. Sunt un lider deschis

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, joi seară, într-un interviu acordat CNN, că nu este în război cu presa, ci este un lider deschis, menționând, în acest context, că "nu ar trebui să confundăm criticile cu insulta și calomnia", potrivit Agerpres.

"Nu ar trebui să confundăm criticile cu insulta și calomnia... Sunt un lider deschis. Atât timp cât iubiți oamenii sincer și profund, oamenii vă vor iubi", a spus președintele turc, care se află în SUA cu prilejul participării la summitul Securității nucleare, și în contextul în care procesul a doi ziariști turci ai opoziției a fost reluat vineri cu ușile închise la un tribunal din Istanbul.

Declarațiile survin după incidentul care a avut loc la sediul unui think tank american, unde forțele de securitate turce s-au confruntat cu protestatari și ziariști, și care a fost condamnat de Casa Albă și de grupuri pentru apărarea presei. Acest incident sporește presiunea asupra lui Erdogan de a diminua acțiunile de reprimare împotriva unor publicații care sunt critice la adresa puterii.

"Totul trebuie să aibă limite (...) Avem legi și acestea vă permit să aveți libertate în limitele prevăzute de cadrul legal", a afirmat Erdogan. Cu toate acestea, măsurile luate recent de guvernul turc au atras critici la nivel internațional.

Doi ziariști ai opoziției Can Dündar și Erdem Gül, redactor șef și corespondent la Ankara al ziarului de opoziție Cumhuriyet, au difuzat un material și o înregistrare video, în mai, despre presupuse transporturi de arme din Turcia către rebeli sirieni, între care grupuri extremiste. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că cei doi vor 'plăti scump' pentru materialul lor și a fost acceptat în calitate de coreclamant în acest caz. Cei doi ziariști, care sunt de asemenea acuzați de susținerea unei organizații teroriste, riscă închisoarea pe viață.

La începutul săptămânii, un cântec satiric la adresa președintelui turc Erdogan difuzat la 17 martie de postul de televiziune german NDR a provocat indignare la Ankara, care l-a convocat pe ambasadorul german, cerând ca videoclipul în care este difuzat cântecul să fie scos — o cerere ignorată de Germania.

La începutul lunii, Zaman, un important ziar al opoziției, a fost preluat de guvernul turc și relansat ca publicație proguvernamentală. Academicieni au fost de asemenea arestați după semnarea unei petiții pentru pace, fiind acuzați de răspândirea unei propagande teroriste.

Parchetul turc a deschis aproape 2.000 de dosare împotriva unor persoane pentru presupuse insulte la adresa lui Erdogan de când acesta a devenit președinte, în urmă cu 18 luni. Potrivit grupurilor pentru apărarea presei, 13 ziariști turci se află deja în închisoare.