MENIU

Elveția a înghețat active rusești de aproape 6,2 miliarde de dolari

Elveția ajută, cum poate, la blocarea Rusiei. Foto/Profimedia

Elveția a înghețat active rusești  în valoare de aproximativ 5,75 miliarde de franci (6,17 miliarde de dolari) ca parte a sancțiunilor - o cifră care este probabil să crească.

„Astăzi, pentru prima dată, vă pot oferi informații despre valoarea fondurilor înghețate. Până în prezent, SECO a fost informată despre fonduri și active în valoare totală de aproximativ 5,75 miliarde de franci elvețieni", a spus purtătorul de cuvânt al Secretariatului de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) Erwin Bollinger, scrie Reuters.

Această sumă include o serie de imobile din stațiunile turistice din Elveția.

„Odată cu sosirea de noi rapoarte și potențiale completări la listele de sancțiuni ale UE, care sunt permise și de Elveția, este probabil ca această cifră să crească”, a adăugat oficialul.

Experții estimează că Elveția ar putea avea până la 213 miliarde de dolari în active rusești

„Nu orice persoană sau entitate supusă sancțiunilor are active în Elveția.

Pe de altă parte, nu toți rusii care dețin active în Elveția se află în același timp pe lista sancțiunilor”, a adăugat Bollinger.

Anterior, Elveția a aprobat sancțiuni împotriva a peste 200 de persoane fizice și juridice „în legătură cu încălcări grave ale dreptului internațional de către Rusia în Ucraina”.