MENIU

El este omul care va prelua conducerea Rusiei după plecarea lui Putin

Ministrul apararii, Serghei Soigu, este unul dintre foarte putinii responsabili rusi care a rezistat cel mai mult la putere si a carui popularitate nu s-a alterat, practic, de-a lungul timpului.

Mai tanar cu trei ani decat Vladimir Putin, Soigu a intrat in structurile statului in 1990, inainte de destramarea URSS. La acea data, actualul lider de la Kremlin era un necunoscut si lucra la primaria din Sankt Petersburg, notează incomemagazine.ro. Un deceniu mai tarziu, in timpul campaniei electorale din 2000, cand Putin a obtinut primul sau mandat, Soigu a fost prezentat de presa drept unul dintre apropiatii presedintelui.

Dar Soigu a cucerit simpatia rusilor nu ca prieten al sefului statului, ci in calitate de ministru pentru situatii de urgenta. Manevrand cu abilitate birocratia rusa, el a stiut sa se impuna, reusind, totodata, sa nu-si faca dusmani. De ce? Pentru ca nu a facut niciodata parte din fostul KGB. Practic, era un om din afara, care a dobandit increderea celorlalti, inclusiv a opiniei publice.

Loialitatea fata de presedintele in exercitiu combinata cu popularitate si competitivitate face Soigu, numit ministru al apararii in 2012, un foarte posibil succesor la functia suprema in Rusia, este de parere publicatia The Economist. Scenariu sustinut si de fostul consilier al Kremlinului, analistul Gleb Pavlovski, in opinia caruia acuzatiile de ultima ora, potrivit carora Soigu si-ar fi construit un palat de milioane de dolari, nu fac decat sa confirme aceasta ipoteza. Se incearca discreditarea lui Soigu pentru a bloca accesul acestuia la functia suprema in stat, explica expertul. Mai mult AICI

Mai multe articole despre:
Kremlin Vladimir Putin Serghei Soigu