MENIU

Șeful Ambasadei SUA: Moldova trebuie să își diversifice rapid pieţele de export

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a afirmat, marţi, în cadrul unui eveniment dedicat produselor moldoveneşti, că Republica Moldova trebuie să îşi diversifice în cel mai scurt timp pieţele de export, după ce Rusia a interzis importurile de fructe și vinuri din această ţară, informează Mediafax.

"Dată fiind interzicerea importurilor de fructe şi vinuri din Republica Moldova de către Rusia, este necesar ca producătorii moldoveni să-şi diversifice în cel mai scurt timp pieţele de export" , a declarat, marţi, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, Dean Thompson.

Oficialul american a precizat că SUA susţin ferm angajamentul Moldovei faţă de integrarea europeană, pe care îl definește drept "cel mai bun drum către prosperitatea ţării".

"Vrem să continuăm să ajutăm Moldova să valorifice numeroasele oportunităţi noi. În Republica Moldova, Guvernul SUA a oferit asistenţă sectorului agricol inclusiv prin intermediul proiectului Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor, pentru a extinde şi îmbunătăţi intern şi internaţional producţia şi marketingul culturilor de mare valoare”, a mai spus Dean Thompson.

Pe de altă parte, diplomatul a apreciat faptul că fermierii moldoveni au înregistrat "mari progrese în asigurarea unei calităţi la standarde internaţionale a fructelor şi legumelor produse de ei", iar sectorul agricol a adoptat "tehnici de vânzare mai sofisticate pentru a vinde unor consumatori mai exigenţi".

"Ei sunt acum pregătiţi să crească stocurile de produse proaspete furnizate diverselor pieţe din UE, inclusiv România, şi din exteriorul UE. Ştim că România a susţinut aceste eforturi şi a preluat deja o parte din exporturile de fructe ale Moldovei din acest an", a mai spus Dean Thompson, exprimându-şi speranţa că acest lucru va deveni parte "a unei soluţii sustenabile în anii următori".

 

Mai multe pe Mediafax.