MENIU

4 scenarii posibile după decizia lui Trump privind Iranul

Trump anunță decizia privind acordul cu Iranul

Donald Trump va lua marți o decizie așteptată de întreaga lume în privința rămânerii SUA în acordul internațional nuclear cu Iran.

Trump și acordul cu Iran. În 2015, Iranul a acceptat să stopeze programul nuclear, beneficiind în schimb de ridicarea costisitoarelor sancțiuni impuse (în special băncii centrale și exporturilor de hidrocarburi) de SUA, UE și ONU.

Acordul, principala reușită de politică externă din mandatul lui Barack Obama, a fost criticat aspru de Donald Trump, care a observat că Iranul continuă să dezvolte programul balistic și să își exercite influența negativă în regiune.

Mai mult, Israelul a venit săptămâna trecută cu presupuse dovezi potrivit cărora Iranul ar continua de fapt, în secret, și programul nuclear.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că Iranul respectă acordul internațional. Statele UE au subliniat la rândul lor că SUA ar trebui să rămână în acord, chiar dacă unii oficiali au speculat asupra necesității unei variante îmbunătățite a acordului, variantă respinsă totuși de Iran.

În funcție de decizia SUA, și Iranul va trebui să decidă dacă va rămâne în acord sau dacă va ieși, reluând astfel îmbogățirea uraniului pentru eventuala confecționare de focoase nucleare. Ultimele semnale transmise de Teheran sugerează că Iranul vrea să rămână în acord.

Black Cube, un nou scandal! Spioni din Israel, plătiți de Trump să compromită acordul cu Iranul 

Iată car sunt însă, în viziunea agenției Reuters, scenariile posibile în funcție de decizia lui Donald Trump.

Concret, Donald Trump trebuie să decidă la fiecare patru luni dacă va semna pentru a menține starea de fapt actuală, în care sancțiunile aplicate Iranului sunt ridicate.

Scenariul 1. Trump menține acordul

Trump ar putea decide să mențină ridicarea sancțiunilor, așa cum a făcut la fiecare patru luni, continuând discuțiile cu Germania, Franța și Marea Britanie pe tema modificării acordului.

Scenariul 2. Trump iese din acord

Trump ar putea decide să nu mai semneze pentru menținerea ridicării sancțiunilor, declanșând astfel inevitabilul. Conform acordului, în aceeastă situație, sancțiunile SUA intră în vigoare după 180 de zile. Aliații din UE trebuie să decidă ce fac. La rândul său, Iranul trebuie să hotărască dacă va rămâne sau nu în acord. 

Trump va anunța marţi decizia sa privind acordul nuclear cu Iranul 

Scenariul 3. Trump nu menține ridicarea sancțiunilor, dar e dispus să se răzgândească

Trump ar putea decide să nu semneze pentru menținerea ridicării sancțiunilor, anunțând în același timp că este dispus să se răzgândească până la expirarea celor 180 de zile, dacă împreună cu aliații europeni se va ajunge la o modificare a acordului. Din nou, Iranul trebuie să decidă dacă va mai rămâne în acord.

Scenariul 4. Trump iese din acord și acuză Iranul că încalcă termenii înțelegerii

Trump ar putea anunța că SUA ies din acordul cu Iranul și ar putea acuza Teheranul că a încălcat termenii înțelegerii, citând dovezile oferite de Israel.

SUA ar putea astfel folosi o clauză din contract pentru a cere aplicarea rapidă a sancțiunilor ONU.

Mai multe articole despre:
Iran acord Donald Trump