MENIU

”Destul!” Mișcarea surpriză care cuprinde Turcia îl șochează pe Erdogan

Erdogan

Peste un milion de turci s-au alăturat mișcării care îi spune ”destul!” lui Recep Tayyip Erdogan, înaintea alagerilor din iunie.  

Un discurs electoral al președintelui Turciei Recep Tayyip Erdogan a avut un efect neașteptat, coagulând opoziția împotriva controversatului lider și oferind contestatarilor săi o rază de speranță înaintea alegerilor din iunie. 

Totul a început în momentul în care Erdogan însuși a asigurat în parlament că se va retrage din fruntea țării în momentul în care poporul îi va spune ”destul” - ”tamam”.

Aflat de 15 ani în fruntea țării, ca premier apoi ca președinte, Erdogan a guvernat peste o perioadă de creștere economică și stabilitate, dar a divizat țara, ordonând reprimarea opoziției și a presei.

Imediat după discurs, haștagul #tamam s-a viralizat pe rețelele sociale în Turcia, apoi în întreaga lume.

”Vrem democrație, așa că îi spunem #destul lui Erdogan. Te rugăm să pleci, ai făcut lucruri nebunești țării și cetățenilor. Ajunge!”, a scris un utilizator pe Twitter. 

Erdogan a facut un anunț înfiorător 

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 24 iunie, fiind devansate de Erdogan cu mai bine de un an.

Prin urmare, contracandidații președintelui au intrat în joc.

”A venit timpul. Este destul!”, a scris pe Twitter Muharrem Ince, candidat al principalului partid de opoziție, CHP.

De fapt, mișcarea #taman pare să fi unit mai toate partidele de opoziție, aducând în același joc naționaliștii turci și politicienii pro-kurzi.

Pentru Erdogan, mișcarea împotriva sa nu înseamnă însă prea mult.

Oficialii guvernului au susținut chiar că mesajele de pe rețelele sociale au fost trimise de boți, la comanda militanților kurzi și ai mișcării clericului Fethullah Gulen, inamicul lui Erdogan.

 

 

Mai multe articole despre:
Turcia ERdogan Recep Tayyip Erdogan destul taman